„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus Ferenc: Ha a Földön négy hétig mindenki állandóan viselne maszkot, meg lehetne fogni a járványt

12/08/2021 11:19

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár nem írják elő a maszkviselést a jelenlegi járványügyi intézkedések, Falus Ferenc volt oszágos tiszti főorvos szerint ez legalább olyan fontos, mint az oltás felvétele.

2021. augusztus 12. Reggeli gyors - részlet 21.08.12. Falus Ferenc
08:25
00:00

Ezen a héten azt a kérdést tesszük fel vendégeinknek, hogy "milyen korlátozó intézkedések vonatkozzanak az oltatlanokra, ha egyáltalán, és mi az, amit még jogszerűen meg lehet tenni?"

Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos úgy látja, hogy a járványügyi korlátozások, a maszkviselés nélkül nem valószínű, hogy könnyen megszabadulhatunk a koronavírustól. "Ha a világon négy hétig mindenki folyamatosan viselné a maszkot, megszabadulhatnánk a vírustól" – mondta, hozzátéve, ennek nyilván nagyon kicsi az esélye.

Azonban a maszkviselést továbbra is javasolja minden helyen, ahol sok ember tartósan jelen van. "Ez pillanatnyilag fontosabb az oltás felvételénél is." Megjegyezte azonban, hogy az utóbbi pár napban nem érte el a tízezret azok száma, akik felvették az első oltásukat. És az új variánsok az oltottakra is veszélyt jelent, mint ahogy az látható a járványügyileg előnyös helyzetben lévő országok (például Izrael) esetében.

Szerkesztői megjegyzés: az újonnan azonosított fertőzöttek száma ismét határozattan növekszik, csütörtök reggelig már 86 új fertőzöttet regisztráltak.

Azt is problémának tartja, hogy nem lehet tudni, mit terveznek a döntéshozók a negyedik hullám visszafogása érdekében.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc Fotó: Illyés Tibor/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Falus Ferenc
2021.08.12., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera