„Klubrádió
Esti gyors

Falus András: Meg van zavarodva a világ

19/10/2020 22:47

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A koronavírus első hullámától nagyon megijedt a hatalom, az sem volt normális, de szerencsés. A második hullámtól nagyon nem ijedt meg.

2020. október 19. Esti gyors - részlet 20.10.19. Falus András
04:52
00:00

Ahol ignorálták a veszélyt, ott gyakorlatilag összefolyt a járvány két hulláma, mint például Brazíliában, vagy az Amerikai Egyesült Államokban. Ám a világ nagy része nem így viselkedett, hanem az első hullámtól nagyon megijedt. Túlzó intézkedések születtek, ami nem volt normális, de mégis szerencsésebb, mint a mostani hozzáállás, amikor a hatalom nagyon nem ijedt meg. Az egész világ meg van zavarodva, a következmények ismertek – mondja Falus András akadémikus, immunológus professzor.

A magyar kormány több dolgot is tehetne. Vegyük csak a szomszédos Szlovákiát, ahol mindenkit tesztelni fognak, de Csehországban, Ausztriában, Ukrajnában is sokkal szigorúbb intézkedéseket hoztak mint nálunk, s ráadásul az előírások megszegését szankcionálják is. Az érthető, hogy az egész országot nem lehet ismét bezárni, még a munkába járással sincs baj. Azzal viszont igen, hogy zsúfoltak a buszok, villamosok, hogy gyalogosan is nagyobb csoportokban közlekednek sokan. Azzal meg még nagyobb gond van, hogy például futballmeccseken szorosan egymás mellett ülnek emberek, ahol ugye kiabálnak is, amikor könnyebben jut ki a levegőbe a kórokozó.

Falus András szerint az igazán csak döntés kérdése, hogy ne tartsanak egyébként halasztható rendezvényeket, ha igen, azokat megfelelő körülmények között, és igenis szankcionáljanak, amikor szükséges. Fel kell fognia mindenkinek, hogy maszkot kell viselni, távolságot kell tartani és ügyelni kell a higiéniára.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Földi Imre

Esti gyors
2020.10.19. 18:00  
Műsorvezető: Dési János

 

 


És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás