„Klubrádió
Reggeli gyors

Ezért nem kell Orbánéknak euró

28/08/2019 13:25

| Szerző: Klubrádió

A környező országokban sorra igyekeznek bevezetni az eurót. Lengyelország, Csehország, Magyarország ellenáll. A gazdasági okok mögé néztünk.

 

2019. augusztus 28. Reggeli gyors - részlet 19.08.28. Török Zoltán
08:24
00:00

Miközben Szlovákia már euróövezeti tag, Bulgária 2023-ban, Horvátország 2024-ben, Románia valamivel később tervezi bevezetni a közös fizetőeszköz használatát, Magyarországon még céldátum sincs. A hazai lakosság 57 százaléka a felmérések szerint szeretne eurót, a politika nem.

Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a lakossági és politikai szempontok mellett érdemes gazdasági érveket is figyelembe venni. Olyan országban érdemes a zónába lépésen gondolkodni, amelyben sok a külföldi hitel a bankszektoron belül, ahol nagy a sérülékenység veszélye, és nincs szabadon lebegő árfolyam.

Magyarországon a devizahitelek forintosítása miatt a hitelek 20-25 százaléka lehet euróban. Lengyelországban és Csehországban hasonló az arány, míg Horvátországban ugyanez az arány körülbelül kétharmad. Itthon a forint árfolyama mozog, míg például Bulgáriában a fizetőeszköz az euróhoz kötött. A sérülékenység itthon látszólag nagy, mert az államadósság még 70 százalék fölött van, de ennek egy részét magyarországi bankok és a lakosság finanszírozza, így a kitettség nem veszélyes.

A kétezres évek elején még a Fidesz is úgy látta, hogy mihamarabb be kel vezetni az eurót, 2007-es céldátumról volt szó, de akkor magas volt az infláció és kevesebb volt az államadósság. Azóta volt egy mély és elhúzódó gazdasági válság. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az euróövezet vonzereje is nagyobb volt, egyfajta védőernyőnek lehetett gondolni, azóta kiderült, hogy például Görögországot sem védte meg önmagában az euróövezeti tagság.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.28. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter