„Klubrádió
Szószátyár

Ez is peron, az is peron, szálljunk már fel, kishaverom!

16/05/2019 15:41

| Szerző: Klubrádió

Ritka, hogy két teljesen különböző, de ugyanahhoz a témakörhöz tartozó dolgot ugyanúgy hívjunk, mégis ez a helyzet a peronnal, amely egyszerre jelenti a vasúti kocsik előterét és a járdaszigetet is, ahonnan felszállunk – erről is beszélgettek a Szószátyárban.

2019. május 15. Szószátyár (2019. május 15., szerda 19:00)
48:35
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám
A műsorban egy hallgató feltette a kérdést: hogy hívják a vasúti kocsinak azt a részét, ahova fel-, és leszállnak az emberek, ahonnan a mosdó nyílik, mert a kérdező peronnak nevezi, de a fiatalabbak szerint csak a járdasziget a peron, ahonnan fel kell szállni.

Nádasdy Ádám elmondta: ezzel a jelenséggel ő is találkozott, félreértették, amikor azt mondta, „olyan sokan voltunk, hogy a peronon utaztunk”. Nevettek rajta a fiatalok, mert szerintük csak az állomásnak van peronja, a vasúti kocsinak előtere van. Kálmán László jelezte: a villamosoknak is volt peronjuk annak idején, ahol átfújt a szél.

 
1900. Magyarország, Budapest VI. Teréz körút, a Nagykörúti próbavillamos végállomása a Nyugati pályaudvar előtt. A felvétel 1887-ben készült. (forrás: Fortepan)
 


Nádasdy úgy fogalmazott: ritka, hogy két teljesen különböző dolgot egyformán hívunk, ráadásul mindkettő a vasúti közlekedéshez kapcsolódik. Lehet, hogy ezt a nyelvhasználat kiküszöböli. Kálmán László megjegyezte: azért szokták kárhoztatni a nyelvi változásokat, ha megszüntetnek egy különbséget, de ez létrehoz egyet. 

A budapesti villamosközlekedés hőskorában a kocsik „legtöbbje a Ganz-, a kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési, valamint a Schlick-gyárból került ki, a Nyugati-pályaudvar és Király utca közti első próbaszakaszra pedig a Siemens-Halske szállította őket. Ezek még alig különböztek a lóvasúttól. Mindkét végükön nyitott peron várta az utasokat, és hiányzott az áramszedő is: városképi okok miatt ugyanis megtiltották a felsővezeték-rendszer kiépítését, helyette alsóvezetékes betáplálás épült ki” - írja a HG.hu a budapesti villamosokról szóló cikkében.

A műsort a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Szószátyár
2019. május 15., szerda, 19 óra
Műsorvezető: Kálmán László és Nádasdy Ádám