„Klubrádió
Mandátum

Ez a fő kérdés az EP-választáson

14/04/2019 12:53

| Szerző: Klubrádió

Láthatóan jobban érdekli a politika szereplőit az őszi önkormányzati választás, mint az európai parlamenti. Pedig itt sem kicsi a tét.

2019. április 11. Mandátum - részlet 19.04.11. EP-választás
13:24
00:00

Még nincs igazi kampányhangulat az európai parlamenti választás előtt, sőt a sajtóból inkább az érezhető, hogy a pártok az őszi önkormányzati választásra koncentrálnak – így érzékeli Hegedűs István szociológus, a Magyarországi Európa Társaság elnöke. Pedig komoly a tétje ennek a választásnak is, tekinthető egyfajta visszavágónak, a nemzeti parlamenti választások után. Egyáltalán nem mindegy, hogy hány mandátuma lesz a Fidesznek, meg tudja-e szorítani az ellenzék. Az sem mellékes, hogy az ellenzéken belül hogyan oszlanak meg a helyek.

 

Az EP-választás egyre jobban európaizálódik, keverednek a nemzeti és az uniós témák. Maga a Fidesz is egy összeurópai témával kampányol, a bevándorlással. Más országokban persze sokkal fontosabb kérdéseket vetnek fel, mint például a klímaváltozást, az európai alapbért, vagy a közös haderő felállítását.

Az egész választás legfőbb kérdése pedig az, hogy a következő parlamentben milyen arányban lesznek populisták, euroszkeptikusok? Hegedűs István annak nem sok esélyt ad, hogy győzzenek, ahogyan azt Matteo Salvini hangoztatja. Az egyharmados arányt azonban megközelíthetik, kicsit túl is léphetik, ez pedig jelentős változásokat hozhat Európa életében.

Tóth Zoltán választási és közigazgatási szakértő gyásznapot tartott, amikor elkezdődött az aláírásgyűjtés, mert az ellenzéki pártok ismét bebizonyították, hogy képtelenek az együttműködésre. Az emberek most sem tudták meggyőzni a pártvezetőket, hogy össze kellene fogniuk.

A szakértő szerint ez a választás különösen érdekes lesz a Brexit miatt. Nagyon úgy tűnik, hogy a briteknek is szavazniuk kell még, és ez akár azt is jelentheti, hogy a Munkáspárt segítségével sikerül letaszítani az Európai Néppártot a dobogó felső fokáról.

Szentpéteri Nagy Richard műsorának részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Mandátum
2019. április 11., csütörtök 19.00
műsorvezető: Szentpéteri Nagy Richard