„Klubrádió
Reggeli gyors

Európa nem Amerika

21/05/2019 10:56

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Egyesült Államokról a megkérdezettek többsége még csak nem is hallott, a lakosságnak csupán kevesebb, mint egyötöde támogatná.

2019. május 21. Reggeli gyors - részlet 19.05.21. Závecz Tibor
08:54
00:00

Szorosabb együttműködést szeretne az Európai Unióban a megkérdezett kis többsége, 51 százaléka, 42 százalék viszont a nemzetállamok Európájának örülne jobban, a többiek nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni. A Závecz Research felméréséből az is kiderül, hogy a műveltebb, tájékozottabb városlakók vannak az EU mellett, míg a kevésbé kvalifikált, kisebb településeken élők inkább az országok önállóságát pártolják.

Az sem meglepő, hogy az ellenzéki szavazók támogatják inkább a mélyebb integrációt (69 százalék), a Fidesz szimpatizánsai kevésbé szeretik a konszenzusos döntéseket, többségük (55 százalék) adna még hatásköröket a tagországoknak.

Más a helyzet az Európai Egyesült Államok gondolatával. Závecz Tibor elmondta, hogy a megkérdezetteknek alig több mint 40 százaléka hallott erről, és közülük is csak 40 százalék tartaná jónak, ha ebbe az irányba fejlődne a közösség. Ez a népesség kevesebb mint egyötöde.

Jól látszik tehát, hogy a választók többnyire saját pártjuk álláspontját követik. Bár korábbi felméréseknél megfigyelhető volt, hogy az Európai Unió hasznát érzik azért a bőrükön. Sokan gondolják úgy, hogy meg kell őrizni a szabadságjogokat, és a Brüsszelből érkező támogatásoknak is örülnek, legfeljebb azok jobb elosztását hiányolják.

A kutatók az euró bevezetéséről is kértek véleményt. Itt egy kurucos attitűdöt tapasztaltak, nevezetesen, hogy jó az a kis forint, ami nekünk van, nem kell feloldódni a nagy közös pénzpiacban. Természetesen itt is érvényes, hogy a kvalifikáltabb, tájékozottabb emberek pártolják a bevezetést, akik nem járnak külföldre, kevesebbet tudnak a világról, azok maradnának a forintnál, főleg a Fidesz szimpatizánsai közül. A megkérdezettek 38 százaléka szeretne eurót, 50 százaléka nem. A kormánynak nem sietős, a miniszterelnök kivár. Persze, ha megváltoztatná a véleményét a Fidesz-tábor azonnal követné, mint ez már több esetben történt – mondja a kutató.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.