„Klubrádió
Reggeli gyors

Esik a forint – Ha ez így megy tovább, a vásárlók sem úszhatják meg

29/01/2020 12:44

| Szerző: Klubrádió

Történelmi mélységekben jár a magyar deviza az euróval szemben, ami azt jelenti, egyre többe kerülnek a kintről hozott áruk. A magyar vásárlók ezt egyelőre kevéssé érzik, de nem sokáig maradhat így, ha a forint tovább zuhan. Az aki autót akar vásárolni, már tudja, miről van szó – mondta Németh Dávid elemző.

2020. január 29. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Németh Dávid (20.01.29.)
09:01
00:00

Folyamatosan nő az esélye és a veszélye, hogy a forint árfolyamának csökkenése általános áremelkedéshez vezet itthon. Az új és használt autók esetében már el is indult a drágulás, más termékek esetében még kevéssé érezhető az árfolyamváltozás, így a ruházati cikkekért sem kell többet fizetni, egyelőre. Az importőrük azonban egyre kevésbé tudják majd lenyelni a magyar deviza értékvesztését, ha maradnak a jelenlegi tendenciák – erről beszélt Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A forint már tavaly tavasz óta látványosan gyengül, de az értékvesztése ősszel vett igazán nagy lendületet, így idén január 27-én a 338,75-ös szinttel.történelmi mélypontjára jutott az euróval szemben. 2019 első negyedévében még 310-320 forint körül mozgott az árfolyam.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan azt mondja, az árfolyamesés érdemben nem jelenik meg a fogyasztói árakban, ezért nem szükséges, hogy szigorítson a monetáris politikáján. Ennek megfelelően a Monetáris Tanács január 28-ai ülésén nem változtatott a rekordalacsony, 0,9 százalékos alapkamaton. Az MNB a döntést azzal indokolta, hogy elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, márpedig úgy látják, jelenleg nem áll fenn az infláció elszabadulásának veszélye. A tavaly 3,4 százalékosra mért pénzromlás várható alakulását meghatározó tényezőkben szerintük továbbra is kettősség figyelhető meg. Az élénk belső kereslet emeli, míg a tartósan visszafogott külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét. Az elmúlt negyedévben az eurozónában a recessziós félelmek enyhültek, így a hazai inflációs kilátásokat övező kockázatok újra kiegyensúlyozottá váltak – írták közleményükben.

 
Forrás: Wikipédia
 

Németh Dávid szerint azonban, ha tovább esik a forint, az növelni fogja az inflációt, amire a jegybanknak majd reagálnia kell. Emlékeztetett rá, hogy tavaly év eleje óta nagyjából 20 forinttal drágult az euró, vagyis 6-7 százalékos a gyengülés, ami egyre nagyobb terhet jelent a külföldről vásároló importőröknek, és ezt nem biztos, hogy ki tudják majd gazdálkodni, anélkül, hogy árat emelnének. Ráadásul a nemzetközi kereskedelmi háborúk is plusz kiadással járhatnak a vállalatok számára, ami szintén növeli az esélyét, hogy a gyengébb árfolyam beépül a hazai fogyasztói árakba – mondta az elemző.

Németh Dávid megjegyezte, az MNB célja valószínű az, hogy folyamatosan gyengüljön a forint, még ha kisebb mértékben is, mint jelenleg. Ezzel ugyanis a külföldiek számára olcsóbbá válhatnak a magyar termékek és munkaerő, miközben az alacsony alapkamat kedvezhet a hazai beruházásoknak. Ezzel szemben áll azonban a teljes nemzeti vagyon leértékelődése euróban, valamint a behozott termékek drágulása, és így előbb-utóbb az infláció emelkedése.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Németh Dáviddal
2020. január 29., szerda 06.45
riporter: Para-Kovács Imre