„Klubrádió
Esti gyors

Érettségi: túl az első héten

8/05/2020 22:22

| Szerző: Klubrádió

A járványhelyzet miatt különleges óvintézkedések mellett kezdődtek el az érettségik az országban május 4-én. Repárszky Ildikó történelemtanárt kérdeztük arról, mik a tapasztalatok, milyen a diákok hangulata, mit tehetnek az iskolák, hogy minél kényelmesebb feltételeket biztosítsanak.

2020. május 08. Esti gyors / részlet, Repárszky Ildikó történelemtanár (20.05.08.)
03:37
00:00

Repárszky Ildikó történelemtanárt, a Történelemtanárok Egyletének tagját, arról kérdeztük, hogy mik a tapasztalataik az érettségi lebonyolításáról. Saját iskolájára, saját diákjai beszámolóira tud hagyatkozni, ott nagyon flottul ment minden, nyugodtan írhatták meg a dolgozataikat. De hallott olyan iskoláról, ahol elvették azt a történelmi atlaszt a gyerekektől, amelyet egyébként lehet használni, és adtak egy régebbit, és ezt nem is értik. Az eleve nagyon stresszes helyzetben ez tovább rontotta a gyerekek esélyeit, ráadásul évek óta meg van határozva, hogy mit lehet használni. Ettől eltekintve alapvetően pozitív dolgokat hallott az érettségi lebonyolításáról.

Milyen a járványhelyzet hatása a vizsgákra? – kérdeztük Repárszky Ildikót. Közölte, egyelőre nem tudja nyugodtan kimondani, hogy problémamentesen lebonyolították az érettségit, hiszen még javában tart, két hétig, a veszély tehát fennáll. De az iskolák próbálták megteremteni az ahhoz szükséges körülményeket, hogy félelemmel kevésbé telve vizsgázzanak a diákok: kevesen voltak egy teremben, fertőtlenítőszert, kesztyűt, maszkot kaptak, megpróbálták, ahol lehet, több bejáraton beengedni őket.

Hangsúlyozta: még csak az első hét telt el, és három hétig tart az írásbeli időszak – természetesen az tény, hogy ezen a héten voltak az érettségik a fő tantárgyakból, amelyek minden diákot érintenek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. május 08., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János