„Klubrádió
Esti gyors

Érettségi-botrány: lesz, aki nem tanulhat tovább

24/07/2019 19:15

| Szerző: Klubrádió

Jelen állás szerint őszre mindenképpen elesnek a továbbtanulás lehetőségétől azok a diákok, akik bár letették az érettségit a Szinyei gimnáziumban, eredményüket egy különbözeti vizsga hiányára hivatkozva megsemmisítették – mondja az egyik tanuló édesanyja.

2019. július 24. Esti gyors / részlet, Vrana Ildikó (19.07.24.)
06:07
00:00


Az index számolt be arról korábban, hogy a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette a vizsgabizottság, pedig a tanulók nem csaltak. Vrana Ildikó egyikük édesanyja, vele beszélgettünk.

 

Elmondta: a kormányhivataltól arra kaptak ígéretet, hogy a felvi.hu rendszerének zárása, a ponthatárok kihirdetése előtt kapnak választ a fellebbezésükre, az iskola még tegnap is biztosított egy rendkívüli ügyeleti napot, hogy feltölthessék a pontokat. Azonban minden reményük szertefoszlott, mert a tegnapi határidőig nem kaptak semmilyen választ.

Halvány reménysugár, hogy az oktatási hivatal szerint még mindig van egy 15 napos jogorvoslati időszak, amely a ponthatárok kihirdetése után kezdődik. Vrana Ildikó nem tudja, hogy addig történik-e valami az ügyben. Ugyanakkor, mivel a kormányhivatal szándéka szerint kötelezné a diákokat a különbözeti vizsga letételére, gyakorlatilag teljesen elesnétek az őszi továbbtanulás lehetőségétől. Van olyan is, aki örökre, mert ha nem indul keresztféléves képzése, akkor már az új rendszerben, emelt szintűvel és nyelvvizsgával kellene felvételiznie.

Hangsúlyozta, hogy ez nem csak húsz diákot érint, több százan érettségiztek így, de csak ennek a húsz diáknak vették el az érettségijét. Sőt, a Szinyeiben, másik vizsgabizottságokban sem csináltak ebből problémát.

Ahogy korábban Szigethy Emma vizsgabiztos elmondta, a diákok, akik az utolsó két évet a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban végezték, az érettségi előtt azt a tájékoztatást kapták, hogy nem kell különbözeti vizsgát tenniük. Ez azért került szóba, mert korábbi iskoláikban eltérő évfolyamokon tanulták a kémia, biológia, fizika és földrajz tárgyakat. A vizsgabizottság egyik tagja a folyosón szólt nekik, hogy bár nincs minden rendben a papírjaikkal, jöjjenek nyugodtan vizsgázni. Ezután sikerrel vették az érettségit, kiállították nekik a bizonyítványt, majd a vizsgabiztos utólag jelezte, hogy nincs meg a különbözetijük, és eredménytelennek minősítették az egészet.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. július 24., szerda 18.15
Műsorvezető: Lampé Ágnes