„Klubrádió
Reggeli gyors

Elviszi az olimpiát a koronavírus?

26/02/2020 11:53

| Szerző: Klubrádió

Nem valószínű, hogy elmarad a tokiói olimpia, de egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni. A döntést mindenesetre hónapokon, sőt heteken belül meg kell hozni.

2020. február 26. Reggeli gyors - részlet 20.02.26. Szabados Gábor
08:02
00:00

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság február közepén még úgy látta, hogy a koronavírus járvány miatt nem törlik a tokiói nyári olimpiát, az Egészségügyi Világszervezet szerint is meg lehet tartani. A járvány azonban még nem állt meg, bizonytalan a terjedése, sőt egy második hullámra is számítani kell. A NOB-nak mindenesetre 1-2 hónapon belül dönteni kell, mert aztán visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el a szervezésben. Persze a döntés előtt konzultálnia kell a szervezőkkel, a sportszervezetekkel, az egészségügyi szervezetekkel, sőt még a tévétársaságokkal is.

Szabados Gábor sportközgazdász emlékeztetett arra, hogy mostanában hány sportesemény marad el, beleértve világbajnokságot, F1-es futamot, Olaszországban számos mérkőzést. A sportéletet még talán semmi sem bolygatta föl ennyire. Olimpiákhoz pedig csak világháborúk idején nyúltak. 2016-ban, Rió előtt a Zika-vírus miatt kellett aggódni, de azt sikeresen visszaszorították, nem okozott igazi gondot az olimpia megrendezésében.

Nos, Tokióval kapcsolatban felmerült az áthelyezés lehetősége. Szabados Gábor szerint ez lehetetlen, nincs olyan felkészült, megfelelő infrastruktúrával rendelkező város, amely a játékokat ilyen rövid idő alatt át tudná venni. Esetleg szét lehetne szórni több országba, több földrészre a versenyeket, de az sem lenne szerencsés. El lehetne halasztani, mondjuk egy évvel az egész olimpiát, ez viszont a versenynaptárak átrendezését követelné meg, a sportolók felkészülését, formaidőzítését tenné tönkre. Érdekes felvetés, hogy ne engedjenek közönséget a stadionokba, csak a televíziók közvetítsék az eseményeket. Nos, ez a nézőket talán nem zavarná annyira, de a sportolóknak nagyon furcsa lenne, sőt az olimpia szellemiségével sem lehetne összeegyeztetni.

Az igazság tehát az, hogy nincs jó megoldása a helyzetnek. A NOB feladata az, hogy a maximális biztonság szem előtt tartásával a lehető legkevésbé rossz változatot találja meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.26. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre