„Klubrádió
Reggeli gyors

Előre kellene hozni az egészségügyi béremelést

28/04/2020 13:40

| Szerző: Klubrádió

Most látszik, hogy mennyi az alapbér az egészségügyben, amikor megtiltották a másodállást, a külföldi munkát. A szakszervezet szerint fokozni kell majd a dolgozói nyomást.

2020. április 28. Reggeli gyors - részlet 20.04.28. Soós Adrianna
09:51
00:00

A normális heti 40 óra helyett 60-at, sőt, ügyeletekkel együtt még többet is dolgoztak az orvosok, nővérek, szakdolgozók, hogy megéljenek. Ám a vészhelyzet kihirdetésekor megtiltották nekik a külföldön, vagy itthon végzett plusz munkát, így a keresetük akár a felére is csökkenhetett. A fő munkahelyükön is csökkent a túlmunka, hiszen a nem létfontosságú beavatkozásokat többnyire elhalasztották, a szakrendelők forgalma is csökkent, a szabadságuk kivételére köteleztek sokakat.

Nyilvánvalóan a tisztességes alapbér lenne a megoldás, ismételte meg régóta hangoztatott álláspontjukat Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Egyébként ugyanez igaz a szociális ágazatban dolgozókra is. Az emberek ugyanis eddig önmagukat zsigerelték ki, erre kényszerültek. Egy lépés lehetne a megoldás felé, ha előre hoznák a beígért béremelést, bármilyen helyzetben is van a gazdaság. Lenne honnan átcsoportosítani pénzt erre a célra – mondja Soós Andrianna. Az ugyancsak beígért egyszeri 500 ezer forintos juttatásról még szinte semmit sem tudni, az se, hogy bruttó, vagy nettó, hogy mikor fizetnék ki, de az ilyen ötletek nem is jelentenek komoly segítséget.

A szakszervezetnek ebben az időszakban korlátozottak az eszközei, hisz mind az egészségügyben, mind a szociális ágazatban első a szolidaritás. Ám az látni való, hogy a vészhelyzet elmúltával még a korábbinál is több feladat lesz, az elhalasztott beavatkozásokat, vizsgálatokat el kell végezni, pótolni kell. Soós Anrianna szerint a dolgozókat nehezebb lesz majd rávenni az embertelen mennyiségű túlmunkára, és ha addig sem tesz semmit a kormány, fokozni kell majd a dolgozói nyomást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.04.28. 06:00
Műsorvezető: Dési János