„Klubrádió
Esti gyors

Elkezdődött a brüsszeli egyezkedés

28/05/2019 19:14

| Szerző: Klubrádió

Négy fontos pozícióra kellene jelöltet találni, elenyésző az esélye, hogy ez már ma sikerüljön.

2019. május 28. Esti gyors - részlet 19.05.28. Arató László
04:40
00:00

Informális csúcstalálkozón kezdtek tárgyalni a tagországok vezetői arról, hogy pontosan hogyan is jelöljék az Európa Bizottság elnökét. Jelölési joga ugyanis a tanácsnak van, a döntést viszont a parlament hozza majd, tehát ott el is utasíthatják a jelöltet.

Mint Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítja elmondta, elég bonyolult a helyzet. Évek óta folyik a vita az úgynevezett csúcsjelölti rendszerről, mert ez az állam- és kormányfőknek nem tetszik, egyfajta kényszernek tekintik. Ám már a parlamenti pártok is megosztottak, a liberálisok elutasítanák, a szocialisták éppen ki vannak békülve vele, de nem az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert Támogatnák. Angela Merkel kancellár kiáll Weber mellett.

A találkozó előtt Emmanuel Macron francia elnök találkozott a visegrádi országok vezetőivel. A V4-ek egyébként lapinformáció szerint saját jelölttel állnának elő,  a szlovák Maros Sefcovicról volt szó, de ezt később cáfolták.

Az elsődleges vita tehát a bizottsági elnök személyéről folyik a csúcson, de előbb-utóbb a tanács, a központi bank élére is vezetőt kell találni és egy külügyi főképviselőt is kell választani. Közben illik figyelni a nemek arányára, a pártok erőviszonyaira, a különböző régiók közötti egyensúlyra. Egyszóval szinte kizárt, hogy ma kiderülnek a nevek. Donald Tusknak még hosszú tárgyalásokat kell folytatnia, de legkésőbb június 20-21-én közölni kellene a döntést.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.