„Klubrádió
Galaxis kalauz

Életmentő kézmosás

3/07/2019 15:50

| Szerzők: gyermekágyi lázSemmelweis Ignácorvostudomány

Semmelweis Ignác jött rá arra, hogy a boncolást végző orvosok okozzák a gyermekágyi lázt, mert nem mosnak kezet, vagy nem jól. Sokan nem értették meg annak idején.

2019. július 02. Galaxis kalauz (2019. július 02., kedd 15:00)
44:34
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Legutóbbi adásunkban Semmelweis Ignác születésnapjának apropóján annak jártunk utána, hol tartott a 19. századi orvostudomány. A betegségek okát, a kórokozókat még nem ismerték, ezért is volt annyira jelentős Semmelweis felfedezése, aki minimálisra csökkentette a gyermekágyi lázban elhunytak számát pusztán azzal, hogy bevezette a klórvizes kézmosást. Abban az időben ugyanis az orvosok boncolást is végeztek, és az így átvitt baktériumok halálos kimenetűek voltak sok esetben. Megtudtuk, hogy a szülészet fejlődése mellett a sebészetben és a fájdalomcsillapításban történt előrelépés, az első fájdalomcsillapítóval végzett feltárásos műtéteket 1847-48-ban végezték el. 

Ezután az orvostudomány ihlette science fiction műveknek jártunk utána. Megtudtuk, hogy a történetek mindig követik az aktuális tudást, és nem ritka, hogy aki "bio sci-fit" ír, maga is tanulta a természettudományokat.

Végül pedig arról beszélgettünk, hogyan lehet a tudományt úgy kommunikálni, hogy ne csak igaz, de érdekes is legyen. A tudománykommunikációnak sokszor a laikusok látókörének bővítése a célja, ehhez pedig nem kell mindent megértenünk, de az mindenesetre mindig jó, ha egy fiatal érdeklődését sikerül felkelteni, és ezáltal tudományos pályára terelni. 

A műsort a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Galaxis kalauz
2019. 17.02. 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes