„Klubrádió
Megbeszéljük...

Egyre többen indulnak, távolodik az ellenzéki győzelem Erzsébetvárosban?

7/08/2019 17:53

| Szerző: Klubrádió

Moldován László, az LMP volt budapesti elnöke szerint Niedermüller Péternek, az ellenzéki pártok közös jelöltjének kellene visszalépnie a VII. kerületben. Rajta kívül Hunvald György jogerősen elítélt volt MSZP-s polgármester is indul.

2019. augusztus 07. Megbeszéljük / részlet, Moldován László (19.08.07.)
16:17
00:00
Ez önkormányzati választás lesz, ahol a helyi érdekek képviselete a legfontosabb, és azért indul, mert helyi civilek felkérték. Nem látják, hogy pártok képviselnék az érdekeiket és azt gondolják, ő ezt jobban meg tudná oldani - kezdte Moldován László, akit a Puzsér Róberthez kapcsolódó Sétáló Budapest egyesület is támogat. A pártok által kialakított helyzetben pártlogókra szavaznak az emberek, nem a jelöltek alkalmasságát vizsgálják - tette hozzá.

Azt mondta: az ellenzéknek nem sikerült olyan jelöltet találnia, akit elfogadnak a helyiek, Niedermüller Péternek nincs beágyazottsága. Ha az ellenzék alkalmas jelöltet talált volna, „akkor nem kellene félnie attól, hogy nem váltják le Vattamány Zsoltot”, a kerület fideszes polgármesterét - vélekedett. Közölte: Niedermüller EP-képviselő volt, tavaly Budán indult, semmi köze Erzsébetvároshoz. Indulását a DK „pártközpontja” találta, nem kérdezték meg a civileket, hanem „lenyomták a torkukon”.

Jelezte: ő kilenc éve önkormányzati képviselő Erzsébetvárosban, „a legaktívabb képviselő”, aki mindig a lakók érdekében állt ki, például a Liget projekttel szemben is. Azt mondta: volt olyan pillanat, amikor ő tűnt befutónak a közös jelöltként, de a DK úgy gondolta, hogy legyen inkább Niedermüller Péter.

Szerinte a DK-s politikus úgyis vereséget szenved, ha egyedül állna Vattamánnyal szemben, akkor is kikapna, mert nincs támogatottsága, nem ismeri senki, nem tett semmit a VII. kerületben. Feltette a kérdést: senki más ne induljon, mert van egy rossz pártjelölt? Megkérte Bolgár Györgyöt, hogy győzze meg Niedermüller Pétert a visszalépésről, és akkor lenne esély.

Kérdeztük arról is, hogy Ungár Péter egy interjúban azt mondta: „szerencsére” már nem tagja a pártnak Moldován és Sallai R. Benedek, akinek nagy szerepe volt a visszaesésükben. Moldován László úgy reagált: nehéz volt úgy ellenzékinek lenni, hogy Ungár Péter a párt egyik arca.

A korábban általa vezetett etikai bizottság döntéseiről azt mondta: „kötött pályán” mozgott, az volt a dolga, hogy eljárjon a normasértéseknél, függetlenül attól, hogy kampányfőnök vagy társelnök az érintett. Egy embert zártak csak ki, Szél Bernadett és Hadházy Ákos is kilépett.

2019. augusztus 07. Megbeszéljük / részlet, Gy. Németh Erzsébet (19.08.07.)
06:18
00:00

A műsorba ezután betelefonált Gy. Németh Erzsébet, a DK a fővárosi képviselője, aki azzal érvelt: a Fidesz a fővárosban kevesebb szavazatot kapott, mint az ellenzék együttesen, a VII. kerületben is. Tehát ha Moldován elindul és azt mondja, hogy őt majd a nép megválasztja, akkor „félretájékoztatja az embereket”.

Niedermüller Péterről közölte: ott lakik a VII. kerületben, és szerinte az nem érv, hogy az elmúlt öt évet nem itthon töltötte, mert az európai parlamenti képviselők ingáznak Budapest és Brüsszel között. A tíz helyi jelölt közül kettő civil, tehát az sem igaz, hogy nem egyeztettek a civilekkel – tette hozzá. Ő azt kérte Moldovántól és Hunvaldtól is, hogy ne veszélyeztesse a kerület „fidesztelenítését”.

Erzsébetváros
 
 

Sajnálja, hogy Hunvald György ezt az utat választotta, szerinte ha szereti a kerületet, akkor tesz jót, ha egyet hátralép. Ha azt akarják, hogy Karácsony Gergely győzzön a főpolgármester-választáson és többsége legyen a közgyűlésben, ahhoz muszáj minél több ellenzékinek győznie, és a VII. kerületben erre lenne esély.

Szerinte Budapesten 2018-ban az LMP ezt az esélyt már elpuskázta, Moldován László aktív közreműködésével, aki egyike volt azoknak, akik nem támogatták a visszalépéseket, mert enélkül további három körzet nyerhető lett volna.

A beszélgetéseket a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kép: Facebook

Megbeszéljük
2019. augusztus 07., szerda 10:00
Műsorvezető: Bolgár György