„Klubrádió
Esti gyors

Egyre több az egyházi iskola: vallásos társadalmat épít a kormányzat

29/07/2020 13:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Az egyházi fenntartású iskolákba járó diákok aránya megkétszereződött az Orbán-kormányok tíz éve alatt. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint emögött ez tudatos társadalomépítés a kormányzat részéről, vallásos társadalmat szeretnének építeni.

2020. július 28. Esti gyors / részlet, Totyik Tamás (20.07.28.)
05:24
00:00

A Népszava írt arról, hogy a KSH adatai szerint megduplázódott az egyházi iskolák és az ilyen iskolákba járó gyerekek száma is az Orbán-kormányok tíz éve alatt. Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét kérdeztük arról, hogy mi állhat ennek hátterében.

Az Esti gyorsban azt mondta: ez tudatos társadalomépítés a kormányzat részéről, vallásos társadalmat szeretnének építeni, és ehhez elengedhetetlen, hogy vallásos közegben nevelt gyerekek jöjjenek ki az oktatási rendszerből. Privilegizált helyzetnek számít, hogy egyházi iskolákban tanuló diákoknál a dologi kiadásokra négyszer annyi jut, mint az államiakban, a pedagógusok bére viszont „ugyanolyan nyomorúságos”.

Megújult a premontrei iskola Zsámbékon
 
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult és kibővített Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont avatásán 2020. január 22-én. A kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából újult meg a premontrei rend vagyonkezelésében működő központ. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 


Erre a privilegizált helyzetre hozta példának, hogy a kormány év végén pluszpénzt osztott szét a költségvetési tartalékból, több tízmilliárdos összegben, és ebből csak egyházi fenntartású oktatási intézmények kaptak, államiak nem. Az intézmények felújítására benyújtott pályázatokon az egyházi iskolák arányaikhoz képest kétszer annyi forráshoz jutnak, mint az államiak, tehát jobb körülményeket is biztosítanak az ott dolgozóknak is tanulóknak.

Jelezte ugyanakkor: a Nemzeti Alaptantervvel szemben egyházi iskolákban dolgozó pedagógusok is komoly és jogos kritikát fogalmaztak meg, aztán viszont rájuk szóltak az intézményekből, hogy ne kritizálják a NAT-ot, mert az állam kivételezett helyzetben részesíti őket vannak, legyenek hálásak ezért – fogalmazott Totyik Tamás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2020.07.28. 18:35
Műsorvezető: Hardy Mihály