„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyre „pofátlanabb” és erőszakosabb Putyin rendszere

8/08/2019 13:55

| Szerző: Klubrádió

Radnóti András külpolitikai szakértő szerint ugyan tény, hogy egyre erőszakosabb az orosz hatalom a tüntetőkkel szemben, az elégedetlenség még nem elég nagy a valódi változásokhoz.

2019. augusztus 08. Reggeli gyors / részlet, Radnóti András (19.08.08.)
05:49
00:00

Radnóti András azt mondta: a hatalom soha nem látott mértékű erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben Moszkvában, a múlt hét szombaton több mint ezer embert tartóztattak le. De nem hiszi, hogy küszöbön állna a váltás Oroszországban.

Putyin és a kormány népszerűsége sokat esett, ezért egyre „pofátlanabb”, leplezetlenebb módon alkalmaznak adminisztratív nyomást a választási siker érdekében, nem engedték indulni a független jelölteket a moszkvai helyhatósági választásokon.

Egyre autoriterebb lesz a rendszer, egyre szigorúbb ellenőrzést próbál gyakorolni a társadalom felett, különösen az online térben, például a szombati tüntetés idejére letiltották a mobilinternetet. Ezek a lépések tovább rombolják a hatalom legitimitását, miközben a pénzügyi rendszer problémái, a gazdaság kilátásai szintén hosszabb távon destabilizálják a rendszert.

Ezek hosszabb távon vezethetnek robbanáshoz, de még nem tartunk ott. Az elégedetlenség nem elég nagy és nem elég egységes, a városi, magasan képzett középosztály tüntet, de nehezen talál kapcsolatot a vidéki munkássággal, alsó középosztállyal, amelynek Putyin a népszerűségvesztését köszönheti. A Krím elfoglalása 2014-ben addig nem látott magasságba emelte Putyin népszerűségét, de a tavalyi nyugdíjreform és az elmúlt öt évben tizedével csökkent reálbérek miatt a 2014 előtti szintre esett vissza.

Putyin mandátuma 2024-ig tart, addig valószínű a kontinuitás, nyugatellenesség, autoritarizmus, úgynevezett hagyományos értékek, és ez az utolsó mandátuma. És mivel az egész Putyin személyes karizmáján nyugszik, a figyelem részben már most is az utódlásra irányul. Putyin kulcsígérete a stabilitás, amelyet a közgondolkodás és részben a hatalom által táplált mítosz a Szovjetunió felbomlásával és a '90-es évekbeli káosszal állít szembe. Ezek a bizonytalanságok ezt az ígéretet kezdik ki.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Wikipedia

Reggeli gyors/Interjú Radnóti Andrással
2019. augusztus 08., csütörtök 07.15
Műsorvezető: Szénási Sándor