„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyre nagyobb a férfiak és a nők fizetése közötti különbség

30/10/2019 16:42

| Szerző: Klubrádió

Nyílik az olló, egyre nagyobb lesz a férfiak és a nők fizetése között a különbség, és hiányzik a kormányzati szándék a helyzet javítására a szakértő szerint.

2019. október 30. Reggeli gyors / részlet, Nagy Beáta (19.10.30.)
07:10
00:00

A bérkülönbségről az mfor.hu írt részletesen, azt a cikket ide kattintva olvashatják. A lényeg a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatai alapján: egy férfi havonta 261 944, egy nő pedig 217 256 forintot vihet haza, vagyis átlagosan 44 688 forinttal kevesebbet ér egy nő munkája, mint egy férfié.

Nagy Beáta közgazdász-szociológus, a Corvinus Egyetem tanára, a Szociológiai Intézet munkatársa a Reggeli gyorsban azt mondta: a KSH adatai alapján az a gond, hogy növekszik a különbség, egy picit nyílt az olló. A kormányzati hozzáállást (ahogy műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre nevezte: nőellenes politikát, amelynek lényege, hogy a nőnek a konyhában a helye és szüljön) nem dimenzionálná túl, az viszont probléma, hogy nem foglalkoznak a nemek közötti egyenlőtlenséggel. A kormányzat dolga lenne egyenlő feltételeket biztosítani a munkavállalóknak, megadni a méltányos kereteket.

Nagy Beáta hangsúlyozta: az első, hogy legyen nemek szerinti adatgyűjtés, lehessen tudni, hogy egyáltalán hol, milyen pozíciókban mennyit keresnek az emberek. A cseheknél elhatározta a kormány, hogy fellépnek a nemek szerinti béregyenlőtlenségek ellen, felmérik a helyzetet, ezt a minisztériumok magukon kezdték, és „az eredményeket nem merik publikálni”, mert nagyon nagy kereseti lemaradásokat találtak. De ott legalább összeállt egy közgazdász-szociológus csapat, amely ezzel foglalkozik. Tehát először is elhatározásra, aztán részletes adatokra van szükség. Az ismert, hogy az életkorral növekszenek a különbségek, a gyerekvállalás és a különböző pozíciók betöltése vagy be nem töltése miatt.

Nagy Beáta közölte: először is bértárgyalásokon a nők hajlamosak kevesebb, a férfiak pedig több fizetést kérni. Aztán ismernek olyan informális történeteket, hogy a munkaadók férfiaknak többet fizetnek, mert úgy gondolják, csak úgy lehet őket megtartani. (Neki mondott vállalati vezető olyan példát, hogy férfit HR-pozícióba csak vezetőként tud felvenni, pályakezdőt is). A harmadik az állam, például Izlandon bevezették azt a szabályozást, hogy ugyanabban a pozícióban nem kereshetnek többet a férfiak, mint a nők.

Nagy Beáta beszélt arról is, hogy a 14-16-20 százalékos különbség mögött jelentős strukturális különbség is van: azok a foglalkozások, amelyekben a nők többen vannak, alulfizetettek a férfiakhoz képest.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2019.10.30. 09:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre