„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyre mélyebbre süllyed és elszigetelődik Magyarország

30/11/2020 08:03

| Szerző: Csernyánszky Judit

Demeter Szilárd feltehetően csak támogatni akarta Orbán Viktor kommunikációját, de ezzel a kormányfő ellenfeleinek kezére játszott. Nemzetközi politikai vihart kavart.

2020. november 30. Reggeli gyors - részlet 20.11.30. Lapszemle/Csernyánszky Judit
04:58
00:00

Teljes mértékben visszautasítjuk, hogy a holokauszt emlékét bármilyen célra felhasználják, vagy azzal visszaéljenek – a magyar kormány szövetségeseként így fogalmazott közleményében az izraeli nagykövetség Demeter Szilárd sorosozó, náci eszméket újraélesztő írásában, amit közölt többek között a Washington Post az AP amerikai hírügynökség tudósítása alapján.  De említhetem a Los Angeles Times-ot éppúgy, mint a Daily Beastet. Rengeteg átvétele van a cikknek. A twitteren megjelent izraeli álláspont szerint: „nincs helye a történelem legsúlyosabb bűncselekményét vagy elkövetőit napi aktuálpolitikával összekötni”. Az AP tudósítása nemcsak a magyar kormány antiszemita és Soros-elleni kirohanásainak történetére utal, hanem az Unióban zajló vétó-vitákra is, mint ahogy Demeter írása is, s emellett beszámol a Mazsihisz reagálásáról is. Vállalhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezve a véleményt, ami nincs összhangban a kormány antiszemitizmusra vonatkozó zéró toleranciájának elvével. Végül Bajnai Gordon azonnali reakcióját is ismertetik, amennyiben hétfőre nem vonja vissza szavait a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, kormánybiztos, akkor azt a kormány hivatalos álláspontjának kell tekinteni. A cikk tudatja, Demeter kénytelen-kelletlen visszavonta véleménycikkét.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
 
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Ekkora tudatlanságot rég láttak

A Szabad Európa Demeter Szilárddal foglalkozva Karácsony Gergelyt idézi, aki egyrészt Bajnai Gordon exkormányfővel egyetemben Demeter azonnali menesztését követelte, másrészt azt is írta, hogy az aljas és alantas írással, még ha azt vissza is vonta, annak írójával a miniszterelnöknek van dolga. Az ő embere, az ő kultúrpolitikusa, az ő Európa-politikáját akarta megalapozni, az ő szégyene. A közép-európai amerikai zsidók közleményében pedig az áll, hogy rég láttak ekkora történelmi tudatlanságot, ami a szerző fejében lehet. A Nemzetközi Auschwitz Bizottság is elítélte Demeter álláspontját. Christoph Heubner alelnök szerint ezzel az írással minden eddiginél mélyebbre süllyedt Magyarország az antiszemita és Európa-ellenes, régre visszanyúló kampányában.

A legnagyobb arab hír portál és tv, az Al Jazeera szintén azzal kezdi, hogy visszakozott Demeter Szilárd, azonban az ellenzék ennyivel nem elégszik meg. A honlap idézi a Demokratikus Koalíciót, amely szerint nemcsak Magyarországon, sehol máshol a világon nincs helye a közéletben az ilyen embernek, arról is beszámolt az Al Jazeera, hogy vasárnapi határidőt szabtak Orbánnak a kormánybiztos menesztésére.

Angela Merkel nehéz faladat előtt áll

Eszkalálja Magyarország és Lengyelország az uniós költségvetés vitát, és a szakítást kockáztatják – ezt a Politico vonta le következtetésként, miután Orbánnál járt a lengyel kormányfő, Morawiecki, és közös közleménnyel álltak ki, ebben dacolva az unióval a jogállami mechanizmusra vonatkozó passzus módosítását követelték. Angela Merkel láthatóan megegyezésre akar jutni, azonban nagy összecsapás előtt állnak a december 10-11-i ülésen az uniós vezetők. Egy vezető uniós diplomata szerint nyilvánvaló, hogy senki nem támogatja a jogállami mechanizmus vitájának újranyitását. Orbánék közleményükkel csak még jobban elszigetelődnek. Nem beszélve arról, hogy óriási pofon ez a vita a németeknek is, akik rengeteg energiát és politikai tőkét fektettek a költségvetés elfogadhatóvá tételébe.

A visegrádiak sem egységesek

Magyarország jogintézményt akar felállítani az év végével az uniós jogviták rendezésére, ami még feltételezett szövetségeseinél is méltatlankodást váltott ki – írja a Balkan Insight. A Visegrádi Négyek Összehasonlító Jogtudományi Intézetét persze állami forrásból szeretnék finanszírozni a Mádl Ferenc Intézetébe integrálva, 35 millió forintból. S célja a független jogvédő szervezetekkel felvenni a versenyt. De hát, jegyzi meg a Balkan Insight, ez csak olyan ál/pszeudó agytröszt lenne. Varga Judit miniszter pedig a V4 Professzorok Hálózatát is életre akarja hívni, erről már a nyáron lehetett hallani. A szlovákok nem lennének ebben partnerek, mert szerintük ez hamis bélyeget nyomna a visegrádi országokra. A csehek ugyan nem voltak ennyire kritikusak, de ők sem nem támogatják a tervet.  2021-ben pedig PhD programot is indítanának szakembereik kinevelésére.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vajda János.

Reggeli gyors
2020.11.30. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit