„Klubrádió
Esti gyors

Egyre kevesebben jelentkeznek egyetemre, főiskolára

24/07/2020 23:29

| Szerző: Klubrádió

Az egész világra jellemző, hogy nő a létszám a felsőoktatásban. Magyarországon csökken. Idén az érettségi átlageredmények is romlottak.

2020. július 24. Esti gyors - részlet 20.07.24. Nahalka István
07:07
00:00

Középszintű érettségin tavaly 3,61 volt az osztályzatok átlaga, idén 3,48. Emelt szintű vizsgán tavaly 4,61-et produkáltak az érettségizők, idén 4,29 lett az átlaguk. Minek tudható be ez a csökkenés, egyáltalán jelentősnek nevezhető a különbség? Nahalka István oktatáskutató válaszolt az Esti gyorsban a kérdésekre.

érettségi

A koronavírus-járvány miatt ebben az évben rendhagyó volt az érettségi vizsga rendje. Nem volt szóbeli. Márpedig a hagyományos rendben a diákok nagy részének a szóbeli jelentett egy javítási lehetőséget az írásbeli vizsgához képest. Aztán a felsőoktatásba való bejutáshoz mostantól lett követelmény egy emelt szintű érettségi, vagyis olyanok is rákényszerültek erre a vizsgára, akik egyébként megelégedtek volna a középszinttel. Ez is ronthatott az eredményen. Továbbá túl későn közölték a nyelvvizsgával kapcsolatos követelmények változtatását is, ami miatt csökkent a vizsgázási kedv, hajlandóság. S végül, Nahalka István nem zárja ki a véletlent sem a befolyásoló tényezők sorából.

Vannak azért tapasztalatok, trendek, amelyekre érdemes odafigyelni. Ilyen az, hogy a diákokat nem tanítják meg az önálló tanulásra. Ezt a hiányosságot a járványhelyzet most egyértelműen megmutatta. Az is tény, hogy mintegy 10 ezerrel kevesebb fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, mint korábban, és ez nem átmeneti visszaesés, hanem tendencia, ami komoly gondot fog okozni. A világ legtöbb országában nő a felsőoktatásba jelentkezők és ezzel együtt a diplomások száma, aránya. Magyarországon csökken. Nahalka István szerint ezzel a problémával komolyan kellene foglalkoznia a politikának. Még akkor is, ha az ingának valószínűleg lesz egy visszalengése is, vagyis a középiskolások bátrabban jelentkeznek majd a tanulmányaik folytatására. Talán már jövőre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.07.24. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János