„Klubrádió
Esti gyors

Egy végjátékról – Szénási Sándor jegyzete

8/07/2020 18:10

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Egy képviselő a magyar parlamentben gyalázza a rendszert, a rezsim névadójának jelenlétében. A hatalmi kör tűnődik: ez lenne a vezér távozásának pillanata? És ha igen, ki marad életben a régiek közül? Az biztos, hogy ki lesz az új erős ember, de mit akar? Ki jó neki? Mihez kell idomulni? Senki sem gondolt arra, hogy nemsokára nemhogy a régi, de az új erős ember sem lesz, meg a rendszer se. Onnan belülről nem látszott a vég.

2020. július 08. Esti gyors-részlet/ Szénási Sándor jegyzete 2020.07.08.
02:08
00:00

Érdekes fotó került elő Enyedi Zoltán fotóriporter hagyatékából: Király Zoltán parlamenti képviselő gyalázza a Kádár-rendszert, és épp a névadó jelenlétében 1987-ben. A példátlan pillanat 31 évvel '56 után következett be, és a végjáték egyik előjele volt.

A dolog iróniájához azért hozzátartozik, hogy Király Zoltán igazából Kádár találmánya volt, nem ő személyesen persze, hanem a parlamenti jelenléte, hiszen a többes jelölés, amelynek következtében Királyt is beválasztották az országgyűlésbe, a főtitkár találmánya volt, azért is, hogy kiszórjon egy csomó embert a régi gárdából, meg tán azért is, hogy a rendszer liberalizmusát bizonyítsa.

A 24.hu azt írja, Kádár arcán a düh és ijedtség keveréke látszik, de érdekesebb a főtitkárt körülvevő hatalmi kör reakciója: Horváth belügyminiszter tenyérbe támasztott faarccal néz a távolba, Kapolyi ipari miniszter azt játssza, hogy ott sincs, ő az eget fürkészi, tényleg istenítélet zajlik-e most, Apró Antal, aki a Rákosi-korszak egyik funkcionáriusa volt, de lágy szívű embernek ismerték, Rajkot megsiratta, az újratemetésén beszélt is, de most vészjósló az arca. Akad, aki kínosan mosolyog, akad, aki ránéz a renitens Királyra, de ők csak négyen vannak, a többség elfordítja fejét, vagy hátra sem fordul, ketten összesúgnak. Uramisten, ki hitte volna. Törököt fogott az öreg? Gondolod, ezt a Királyt mozgatja valaki, aki Kádár helyére tör?

1987 van tehát, Moszkvában már Gorbacsov ül, aki menesztené Kádárt, de az öreg makacs, és maradni akar. A hatalmi kör tűnődik: ez lenne a távozás pillanata? És ha igen, ki marad életben a régiek közül? Az új erős ember Grósz miniszterelnök, az biztos, de mit akar? Ki jó neki? Mihez kell idomulni?

Senki sem gondolt arra, hogy nemsokára nemhogy Kádár, Grósz sem lesz, meg a rendszer se. Onnan belülről nem látszott a vég.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. július 8-i, szerdai adásában hangzott el.

 
 Kádár János az országgyűlés 1987. június 25-ei ülésén Király Zoltán képviselő beszédét hallgatja. Forrás: Forrás: Móra Ferenc Múzeum Fotógyűjtemény Enyedi Zoltán-hagyaték. (MFM-E 943/10)