„Klubrádió
A lényeg

Egy kis könnyebbség a csalással gyanúsított fideszes képviselőnek

18/07/2019 14:20

| Szerző: Klubrádió

Nehezebb lesz bizonyítani a Btk. legfrissebb módosítása után, hogy egy vádlott bűnszervezetben követte el a törvényszegést. Ez a változtatás érintheti a csalással gyanúsított Simonka György fideszes parlamenti kéviselőt is. Magyar György jogász szerint lehet, hogy a módosítással bizonyos személyeket kedvezőbben akarnak majd minősíttetni.

2019. július 18. A lényeg-részlet/Interjú Magyar Györggyel (2019.07.18.)
00:32
00:00

A jövőben szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el, gyakorlatilag így módosította a Fidesz-KDNP, vagyis a kormánypárti többség a Büntető törvénykönyvet – írja a Népszava.

Az ítéleteket mindez nagyban befolyásolja, ugyanis ha nem lehet a vádlottra rábizonyítani, hogy bűnszervezet tagjaként szegte meg a törvényt, akkor jóval enyhébb büntetésre számíthat. A bizonyítás márpedig lényegesen nehezebb lesz mint eddig, mert a módosítás előtt sokkal kevesebb kritériuma volt a bűnszervezetnek, mint most.

Az új szabályozás szerint ezentúl csak akkor számít bűnszervezetnek a bűnözők együttműködése, ha alá-fölérendeltségi viszony állt fenn köztük, a feladatokat megosztották, valamint konspiráltak. Korábban a minősítéshez nem kellett megállapítani az alá-főlé rendeltségi viszonyt, elég volt, ha három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követett el. A jövőben, ha ennél többet nem tud bizonyítani a vád, akkor bűnszervezet helyett hivatalosan csak bűnszövetségről lehet szó, amit a Btk. kevésbé szankcionál.

A módosítás Simonka György fideszes parlamenti képviselőt is érintheti, akit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsított meg az ügyészség. E szerint a békési képviselő a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető uniós és hazai költségvetési támogatásaiból kért vissza általában 45 százalékot. Simonka ellen 2014-ben indított nyomozást a NAV, majd két év múlva került át ügye a vádhatósághoz.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Btk. módosításának indoklásakor azt mondta, a bűnszervezet és a bűnszövetség közötti határ elmosódott a bírói joggyakorlatban, holott a jogalkotói szándék ezzel ellentétes volt, ezért módosítják a törvényt, és azért most, mert az Igazságügyi Minisztérium most tett erre javaslatot. Hozzátette, a Simonka ügyében megfogalmazott vád olyan súlyos, hogy ahhoz képest ennek a törvénymódosításnak a jelentősége meglehetősen csekély.

Magyar György ügyvéd szerint a módosítás – azzal, hogy új törvényi tényállási elemeket, illetve bizonyítási kötelezettségeket hoz be – pontosítja a joggyakorlatot. Hozzátette azonban, lehet, hogy a módosítással bizonyos személyeket kedvezőbben akarnak majd minősíttetni, illetve büntetni. „Hogy politikusok, vagy esetleg a hatalmon lévők ebből előnyt fognak-e húzni, ezt, azt hiszem, az idő fogja eldönteni” – fogalmazott.

A lényeg/Interjú Magyar Györggyel
2019. július 18., csütörtök 13.00