„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy kis fesztivál, aztán lépéskényszerbe kerülnek Vidnyánszkyék

15/09/2020 13:07

| Szerző: Klubrádió

Az SZFE működése jelenleg kettős, az épületben, amelyet kordon vesz körül, kísérleti oktatás zajlik. Az egyetemről távozó oktatók felmondási idejének végén háromnapos minifesztivál következik, de hogy utána mi lesz, nehéz megjósolni – mondta az egyetem intézetvezetője, Bagossy László rendező.

2020. szeptember 15. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Bagossy László 2020.09.15.
06:41
00:00

Bagossy László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára az intézményben létrehozott tanköztársaság indulásáról és jelentéséről, valamint az egyetem jelenlegi működéséről is beszélt a Reggeli gyorsban.

A rendező, aki az egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője, és jelenleg a felmondási idejét tölti, elmondta, mivel nagyon sok érdeket és szándékot kell összeegyeztetni, így esett a választás a köztársaság kifejezésre. Ez egyben annak a határozott szándéknak is jele, hogy a kialakult „háborús helyzetben” a normalitást kívánják képviselni. A közösség létrejöttének célja, hogy végre el tudják kezdeni a munkát az egyetemen és a blokád is fennmaradjon.

 
 Forrás: Facebook 
 

Hogy mennyire lesz sikeres ez a fórum, az két hét múlva, az egyetemről távozó oktatók felmondási idejének lejártával derül ki. Ekkor ugyanis az intézmény vezetés nélkül marad, nem lesz szenátusa, se rektora. Ami Bagossy szerint egyben azt is jelenti, hogy a Vidnyánszky Attila vezette alapítvány, amelyet a kormány tett az egyetem fölé, mint intézményfenntartó lépéskényszerbe kerül.

Az SZFE működése jelenleg kettős, mivel továbbra is kordon van a bejáratnál, másfelől az oktatás is folyik az intézményben. Nemcsak hagyományos órák, hanem különböző projektek és együttműködések zajlanak. Ezt kísérleti oktatásnak nevezte Bagossy. Ilyen módon a tanórákat is inkább elfoglaltságnak nevezik.

Arra a kérdésre, hogy mi fog történni az oktatók felmondási idejének lejártával, a rendező elmondta: „Nagyon nehéz megjósolni, hogy mi fog történni. Változatlanul bízunk abban, hogy az autonómiaköveteléseink ügyében valamilyen elmozdulás lehetséges. Továbbra is fenntartjuk az ezzel kapcsolatos küzdelemnek és vitának a fórumait, és ennek a két hétnek a végén megpróbálunk beszámolni egy háromnapos minifesztiválon arról, hogy mire jutottunk.”

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Bagossy Lászlóval
2020. szeptember 15., kedd 08.15
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert