„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy kezdő pedagógus 123 ezer forintot keres

24/07/2019 13:17

| Szerző: Klubrádió

Egy kezdő pedagógus 123 ezer forint körül keres, ez később a minősítéssel vagy pótlékokkal javulhat, ha valaki osztályfőnök lesz, azért például jár bruttó 30 ezer forint – mondta Dvorácskó Balázs, a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának vezetője.

2019. július 23. Reggeli gyors / részlet, Dvorácskó Balázs (19.07.23.)
10:00
00:00

Tegnap óta tart a kampány a Facebook-oldalukon a fizetésekkel. Az úgynevezett vetítési alap hat éve nem változott, ezért egy kezdő pedagógus 123-124 ezer forint körül kezd, ez a minősítéssel, vagy pótlékokkal javulhat. A gyógypedagógiai pótlék 9 ezer forint, az osztályfőnöki bruttó 30 ezer, így néhány fiatalabb kolléga elérheti a 160 ezer forintot, de ez természetesen jóval több munkával is jár – közölte Dvorácskó Balázs.

Szerinte nem igaz a Rétvári Bence Emmi-államtitkár által „kimatekozott” 608 óra se, ha így lenne, messze az óraszámaik alatt teljesítenének, márciusban elmennének nyaralni. Ez inkább 800 óra, amelyhez hozzáadódik az ügyelet és a helyettesítés.

Dvorácskó Balázs szerint senki nem fog helyettük felállni, be kellene fejezniük a jógyerek-hozzáállást, mert a szakszervezeteket elég csúnyán megalázzák. Fel kell állni, nem a szakszervezeteknek, hanem a pedagógusoknak és a szülőknek – hangsúlyozta.

 
egy kép a PSZ ifjúsági szervezetének kampányából (Facebook)
 


A pedagógusok 80 százaléka nő, hogy alapítsanak családot, hogy vegyenek saját ingatlant ilyen fizetésekkel? Ha azt harsogja a kormány, hogy növekszik a gazdaság, akkor ne csak az államtitkári fizetéseket növeljék, ne csak szórják ide-oda a milliárdokat, hanem áldozzanak több száz milliárdot az egyik legfontosabb területre – mondta.

Nem azért tanultak 4-6 évet, nem azért fizettek ki sok pénzt továbbképzésekért, hogy elhagyják a pályát, elmenjenek árufeltöltőnek. A gyerekekkel szeretnének foglalkozni, mert úgy gondolják, ebben jók.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Fotó: Facebook

Reggeli gyors
2019. július 23., kedd 07.10
Műsorvezető: Dési János