„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy civil megoldotta, lett klíma a Bethesda Gyermekkórházban

14/08/2019 14:29

| Szerző: Klubrádió

Orosvári Zsolt, aki nemrég ágyakat adott több kórház gyermekosztályának, most klímaberendezést szerzett a Bethesda Gyermekkórház sebészeti osztályára. A légkondicionálót már be is szerelték. Megint egy civil végzi el az állam feladatát.

2019. augusztus 14. Reggeli gyors / részlet, Orosvári Zsolt (19.08.14.)
11:36
00:00

Orosvári Zsolt az Ágyat az anyáknak! akció ötletgazdája volt, és most megszervezte, hogy a Bethesda Gyermekkórház égési, sebészeti részén beszereljék a klímákat, ráadásul ezt a cégek ingyen vállalták.

A Klubrádióban elmondta: ez más kórházban is sikerülhet. Ő a gyermek- és csecsemőosztályokra fókuszált, amelyek javarészt megyeszékhelyeken vannak. A megyeszékhelyeken több klímaforgalmazó cég is akad, és ha a lakosság keresi őket, szerinte „a klímás srácokat ismerve” nagyon méltányos ajánlatot tesznek, segítenek.

Ez a mostani beruházás 1,1 millió forintos adomány volt. Az első megkeresésre már nagyon pozitívan reagáltak, gyorsan megbeszéltek mindent, majd beszerezték a speciális gépeket, végül a partnercégükkel meg is valósították. Múlt csütörtökön volt személyes találkozója az érintett cég ügyvezetőjével, és kedd este, hogy a kórházi ellátást ne zavarják, be is szerelték: pár nap alatt elkészült az egész. A két cég alkalmazottai munkaidőn túl, önként felajánlották, hogy elvégzik a szerelést – tette hozzá.

Orosvári Zsolt részletezte: ezek speciális klímaberendezések, külső levegő beszívásával túlnyomást létesítenek a műtőkben, hogy onnan csak kiáramló levegő legyen, a felszálló port és egyéb dolgokat is meg kell szűrniük, penészmentesek, páratartalmat is tudnak szabályozni, ami szintén nagyon fontos.

A gyermekégési osztály sebészeti részéről van szó, amikor ő ott volt, 29-30 fokban dolgoztak, folyt róluk a víz, a gyerekek szenvedtek, kínlódtak, bekötve, bebugyolálva feküdtek az osztályon. Ezek embertelen körülmények, amelyeken változtatni kell, nem várhatunk mindig valakire, aki majd megoldja helyettünk.

Az egész probléma megoldására viszont a kormánynak kell lépéseket kell tennie és ezeket meg is kell, hogy tegye. Nemcsak gyerekekről van szó, hanem idős emberekről is, akik 30-32 fokban fekszenek legyengülten a klimatizált osztályokon, és nem elég, hogy a betegségükkel meg kell küzdeniük, még a fertőzések veszélye is nagyon megnő.

Orosvári Zsolt hangsúlyozta: nem az NB II-es focipályák fűtésére kell költeni, hanem erre, „annál is inkább, mert az ország második leggazdagabb embere évek óta tulajdonosa az egyik legnagyobb klímakereskedő cégnek”, tehát tessék erre a területre odafigyelni. Nem szabad sajnálni a pénzt, mert emberek halnak meg. Az amúgy is alulfizetett egészségügyi dolgozók pedig embertelen körülmények között dolgoznak 30-35 fokban.

Ő azt tapasztalta, hogy magánklinikákra mentek vissza nem térítendő támogatások, ami a kétszintű egészségügyi rendszer alapjait teremti meg. Három-négy millió embert hagynak az említett körülmények között, miközben ezek az emberek fizetik a társadalombiztosítási ellátást. Úgy véli, az EU-s pénzek jó része nem az állami egészségügyben landolt, vagy ha mégis, akkor különböző cégeken keresztül, brutális haszonnal.

Orosvári Zsolt azzal zárta a beszélgetést: reméli, hogy Székesfehérváron is helyi vállalkozókkal sikerül megoldani a helyzetet és a jövő héten az ottani gyermekosztályba is felkerülhet egy klímaberendezés.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors 
2019.08.14., szerda 08:10 
Műsorvezető: Rózsa Péter