„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy biztos, lassítani kell!

29/04/2020 17:17

| Szerző: Klubrádió

Drasztikus változtatás lenne a sebességhatárok csökkentése a fővárosban, de valószínűleg ésszerű. Ezt mutatják a számok a közlekedési szakértő szerint.

2020. április 29. Reggeli gyors - részlet 20.04.29. Orosz Csaba
08:26
00:00

A főpolgármester lecsökkentené a sebességhatárt az óránkénti 70 kilométerről 50-re a budapesti kiemelt utakon, 50-ről 30-ra a mellékutak többségén. Az autósok egy része ellenzi ezt, míg mások jó ötletnek tartják. Karácsony Gergely minden alkalommal hangsúlyozza, hogy nem döntésről van szó, hanem egy párbeszéd elindításáról.

A Reggeli gyorsban Orosz Csaba okleveles építőmérnök, közlekedési szakértőt kérdeztük a tervről. Az ő egyértelmű állásfoglalása az volt, hogy lassítani kell az emberi élet védelme érdekében. Példaként említette a norvég fővárost. Osloban régóta csupán egyetlen halálos közlekedési baleset történt, szakmai körökben ezért is etalon. A közvélemény azonban szívesebben fogad közelebbi példákat, itt van tehát a bécsi. Az osztrák fővárosban évente 20 halálos baleset történik az utakon. Budapesten 50, ezek fele az éjszakai órákban, amikor lehet száguldozni. Bécsben több a sebességkorlátozás, mint a magyar fővárosban. A számok magukért beszélnek.

Orosz Csaba emlékeztetett arra a nem is nagyon régi időszakra, amikor Magyarországon elkezdtek körforgalmakat kialakítani. Az autósok egy része tüzet okádott. Azóta a számok bizonyítják, hogy körforgalomban alig történik halálos baleset, tehát biztonságos. Valami ehhez hasonló változás lenne a fővárosi sebességhatárok csökkentése is. Valahol félúton vagyunk Ankara és Helsinki között a fejlődésben – fogalmazott a szakértő. Persze mindenkinek lehet véleménye az ötletről, azért indul a vita, hogy ezeket el lehessen mondani, de Orosz Csaba szerint a főváros honlapján olvasható előterjesztés összeszedett, logikus, világos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Mihádák Zoltán.

Reggeli gyors
2020. április 29. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre