„Klubrádió
Reggeli gyors

Eddig jutottak a populisták

27/05/2019 08:34

| Szerző: Klubrádió

Nem szerepeltek jól a hagyományosan nagy pártcsaládok az európai parlamenti választásokon. A populisták feljöttek ugyan, de nem arattak elsöprő sikert. Európa továbbra is megosztott.

2019. május 27. Reggeli gyors - részlet 19.05.27. Lapszemle
05:18
00:00

A Fidesz nagyarányú győzelmétől hangos a nemzetközi sajtó, ám az az ellentmondás minden tudósításban szerepel, hogy Magyarországon a migránsellenes szlogennel aratott diadalt a Fidesz-kormány, ezzel szemben a többségi Európára egyáltalán nem ez volt a jellemző. A demokrácia, a szociális háló és klímaváltozás voltak a meghatározó témák.

Sok mandátumot veszítettek a nagy pártcsaládok

A másik tendencia, amit a Financial Times is kiemel, hogy a centrum pártok, legyen az jobb oldalon vagy baloldalon, az elmúlt 20 év során soha nem szerepeltek ilyen gyengén, mint most. Ugyan az Európai Néppárt valamint a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége változatlanul a két legnagyobb párttömörülés, de együttes többségüket az unió születésétől kezdve először veszítették el a parlamentben. Azaz a többi pártcsalád együttvéve felülmúlja a két nagy tömörülést, amire még nem volt példa. Ez pedig számokban úgy néz ki, hogy miközben az Európai Néppárt 35 helyet, a szociáldemokraták 30 helyet veszítettek korábbi önmagukhoz képest, addig az ALDE zöldpárt 26 hellyel nyert többet, míg a szélsőségeseket tömörítő ENF, azaz a Europe of Nations and Freedom, az Európai Nemzetek és Szabadság pártja tömörülés 22-vel gyarapodott, a Green party pedig 13-mal.

 

 
Európai választás után
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Idáig terjeszkedhettek a populisták

A CNN azt emelte ki, hogy például Orbán Viktor hatalmas győzelmével, a Salvini vezette Ligával és Le- Pen pártjával valóban masszív erőt képviselnek a populisták, ezzel együtt őket, az úgynevezett euro-szkeptikusokat jóval fölülmúlják az Európa-pártiak. A választók hallatták a hangjukat, hisz soha ennyien nem voksoltak még az Európai Parlament történetében, de az is igaz, hogy ez a hang nagyon sokszínű, a választási eredmény nem egyhangú. A várakozással ellentétben azonban az a tendencia is elég egyértelműen kirajzolódik, hogy a populisták térnyerése korlátozott, azaz már látszik, hol húzódik terjeszkedésük határa. A parlamenti erőviszonyok alakulásában a zöldek lehetnek a királycsinálók. Nem kétséges, hogy Európa többsége a liberalizmus, a zöld gondolat mellett tette le a voksát, de ami még fontosabb: az Európa-eszme diadalát ülte. A CNN korábbi önmagához hűen a kormányzó Fideszt szélsőjobb pártnak titulálja.

A francia AFP hírügynökség információja szerint Orbán nem zárta ki az EPP-ből való kilépését, amennyiben az Európai Néppárt nem fűzi szorosra a szálakat a Matteo Salvini vezette populistákkal.

Brüsszel visszavágott

Az ABC amerikai hírportál és tv-csatorna kiküldött tudósítója úgy összegzi a magyar helyzetet, hogy Orbán Viktor megpróbálta bedönteni az európai értékrendet, de Brüsszel visszavágott. 2014-ben meghirdette az illiberális demokráciát, át akarta alakítani Kelet-Európát és az Uniót is, de minden jel arra utal, Európában továbbra is nyerő a liberalizmus eszméje. Magyarország pedig csak névleg demokrácia, valójában már nem az. Idézi is a cikk Orbán azon kijelentését, miszerint működik egy liberális maffia, illetve hogy külföldről olyan alapokat működtetnek, amelyek beavatkoznak a választásunkba. Az európai választás kapcsán írt, de Magyarországról szóló hosszú elemzésben kitérnek az illiberalizmusnak áldozatul esett CEU ügyére, kitérnek a sajtószabadságra, a bírói szabadság megszűnésére, s mindezt aztán jól megcáfolja Hidvégi Balázs kormányszóvivő. Szerinte ugyanis nincs tisztában a magyar helyzettel az, aki a demokrácia megszűnését hánytorgatja fel, mondja a szóvivő, aki szerint épp ez az ország az, ahol őszintén lehet beszélni a demokráciáról, szemben a többi európai országgal.

Jött a szélsőjobb, de nem tarolt

A New York Times is elismeri, a szélsőjobb és populista pártok megkapaszkodtak, de a várakozással ellentétben, nem hoztak átütő, mindent elsöprő sikert. A 79 óta nem látott magas részvételi arány azonban azt is jelzi, soha nem látott izgalomban tartotta Európa jövője az állampolgárokat, leginkább a megosztottsághoz vezetett. Ennek legeklatánsabb példája Franciaország, ahol az Európa egységének megteremtésében vezető szerepet vállalt Emmanuel Macront ugyancsak megszorongatta a Marine –Le Pen, s ezzel egyben gyengítette a kezdő politikus pozícióját.

A KleineZeitung pedig azt idézi Orbán Viktortól, hogy az úgynevezett osztrák modellnek vége, jöjjön helyette az olasz. Így szállt le egyik lóról és szállt fel a fiatalabbra - Orbán Viktor.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.