„Klubrádió
Esti gyors

Dühös, és nem hátrált meg az MTA a kormánnyal szemben

16/04/2019 19:28

| Szerző: HVG/Klubrádió

Szembefordult a kormánnyal az Akadémia elnöksége, azt javasolja a közgyűlésnek, ne fogadja el a politikai vezetés követeléseit, álljon ki a kutatóhálózat megtartása mellett. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője, Szilágyi Emese a Klubrádiónak azt mondta, hasonló döntést vártak az elnökségtől, az MTA-t inkább feldühítette, mint felmorzsolta a kormánnyal egy éve tartó állóháború.

2019. április 16. Esti gyors-részlet/Interjú Szilágyi Emesével, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselőjével
03:26
00:00
Az Akadémián belül kell maradnia az intézethálózatnak – erről döntött a köztestület elnöksége, értesült a HVG.

Az akadémia elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az akadémia keretein belül a tudományos intézet-hálózat, tudta meg a hírportál a grémium egyik tagjától. Pontosabban nem a köztestület, hanem egy alatta működő, de újonnan létrejövő szenátus irányítaná azt.

Távolabb de nem külön

A kutatóhálózat távolabb kerülne az akadémia köztestületétől, és kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna a kutatóhálózat irányításába, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az akadémia költségvetési fejezetében jelenne meg.

Az Innovációs és Technológiai  Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az akadémia köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe.

Többségben a tudósok

Az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek  is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok.

Az akadémia ragaszkodik az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek. Így tehát három fontos követelésben szembefordult  a  kormánnyal az akadémia elnöksége – írta meg a hvg.hu.

 

Erre számítottak a dolgozók

Szilágyi Emese, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője a Klubrádiónak azt mondta, bíztak benne, hogy az elnökség ezt a döntést hozza meg, előtte bevonták őket az egyeztetésbe, Lovász László MTA-elnökkel is találkoztak, ezért pozitívan várták a keddi akadémiai közgyűlést.

A tavaly május óta, tehát majdnem egy éve tartó állóháború az ITM-mel az akadémiai dolgozóit, a közgyűlés tagjait és az elnökséget is sokkal inkább feldühítette, mint felmorzsolta, ezért bíznak benne, hogy májusban az MTA közgyűlése is kiáll a kutatóhálózat egysége és akadémiai irányítása mellett – hangsúlyozta Szilágyi Emese.

Esti gyors/A lényeg
2019. április 16., kedd 18.30
riporter: Szénási Sándor