„Klubrádió
Reggeli gyors

PDSZ: Botrányos, amit a Fidesz csinál, a legrosszabb a rendszerváltás óta

9/01/2020 14:09

| Szerző: Klubrádió

Nevük senkik készítik az eddigi legrosszabb és legbotrányosabb Nemzeti alaptantervet, miközben a kormányzat brutális és primitív vádakkal illeti azt, aki kérdez, a felvetésekre nagyon alacsony szinten reagál – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a NAT módosítása kapcsán.

2020. január 09. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Szűcs Tamás (20.01.09.)
07:10
00:00

Közleményekben veszekszik az Emberi Erőforások Minisztériuma (Emmi) EMMI és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A kérdés, hogy lesz-e új Nemzeti alaptanterv (NAT), és ha igen, mikor.

Először arról volt szó, hogy egyelőre nem lesz új NAT, aztán – ahogy erről legutóbb a HVG is írt – várhatóan mégiscsak előáll valami újdonsággal az oktatási kormányzat, ami a lap értesülése szerint az új Nemzeti alaptanterv (NAT) helyett a régi javított kiadása lesz, és még a héten megjelenik. A cikk szerint az átdolgozott alaptantervet és a rá épülő kerettanterveket idén szeptember elsejétől vezetnék be, ami túl gyors tempónak tűnik, tekintve, hogy az előző NAT-ot is csak fokozatosan léptették életbe.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) decemberi közleményében azt állította, az ellenzék és az ellenzék által előretolt előretolt PDSZ-elnök újabb politikai támadást indított a Nemzeti alaptanterv ellen, most éppen azon keseregve, hogy nem lesz új NAT. Az Emmi karácsony előtti közleménye szerint azonban a kormány nem sokkal korábban elfogadta a NAT-tal kapcsolatos koncepcionális módosításokat, és ezek a módosítások 2020. szeptember 1-jén életbe is lépnek. Azt is írták, hogy a NAT átalakítását széles körű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg, több mint ezer vélemény, javaslat érkezett a készítőkhöz, és ezek figyelembe vételével alakult ki a kormány elé került javaslat. Válaszában a PDSZ visszautasította a politikai támadásról szóló vádakat.

Legtitkosabb, legkorszerűtlenebb

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke hangsúlyozta, a kormányzattavaly decemberben először arról beszélt, hogy egyelőre nem lesz új NAT, miközben 2017 óta minden forrás arról szólt, hogy lesz. Jelenlegi információi szerint a készülő új alaptanterv kidolgozói számára a rendszerváltás óta legkorszerűtlenebb, 2013-as NAT az igazodási pont, és most ennek a módosítása várható. Ezen kívül új kerettanterveket is kiadnak, ami újdonság ahhoz képest, hogy 2019 szeptemberében még csak új NAT-ról volt szó – tette hozzá.

A Nemzeti alaptanterv pedagógia elveket, oktatási célokat határoz meg, előírja, melyek azok az alapvető ismeretek, amelyeket minden diáknak meg kell tanítani, a kerettantervek pedig adott iskolatípusok, illetve pedagógiai szakaszok tananyagát tartalmazzák.

Pixabay
 

A szakszervezeti elnök felhívta a figyelmet, hogy 2017-től száz tagú titkos csapat dolgozott a NAT-on, majd 2018 szeptemberében megjelent egy anyag, amit nem bocsátottak vitára, csak véleményezni lehetett, de végül mégsem vezették be 2019 szeptemberében. Aztán újabb titkos csapat dolgozott tovább az alaptanterven, de abból szakmai viták miatt többen kiléptek, kiszorultak miután korszerűbb oktatás mellett tették le a voksukat. A nevesebb szakemberek helyett ekkor „nevük senki” típusú figurák vették át az irányítást a munkacsoportban – fogalmazott.

Szűcs Tamás szerint többedik nekifutásara jelenleg minden idők legtitkosabb, és ebből adódóan legtöbb botránnyal járó NAT-ja, valamint kerettanterve készül, hiszen pont az érintetteket nem vonják be a munkába. Kormánypárti információk ugyan vannak arról, hogy megújul a tantárgyi struktúra és a pedagógiai módszertan, de hogy miként, azt nem tudni – tette hozzá.

Meggyógyulsz vagy felfordulsz

Szűcs Tamás – ellentmondva az Emmi decemberi közleményének – botrányosnak nevezte, hogy a legújabb módosításokról kapott nyomtatott anyagról nemhogy vita nem volt, de még csak nem is véleményezte a szakma. A héten olvashatják el, mit akar bevezetni a kormány ősztől. A PDSZ ezért, és ezer más ok miatt is mondja, hogy ezek után a jelenlegi oktatásirányítás fejezze be nem éppen áldásos tevékenységét, és legyen végre önálló oktatási minisztérium – mondta. Szerinte a kormány kísérleti alanyokként kezeli az oktatás szereplőit, ahelyett, hogy partnernek tekintenék őket. Most az a játék folyik, hogy vedd be a tablettát, aztán vagy meggyógyulsz, illetve okosabb leszel tőle, vagy felfordulsz – fogalmazott.

A szakszervezeti elnök, szintén a decemberi Emmi-közleményre reagálva – megjegyezte, a minisztérium primitíven és brutálisan reagál a felvetésekre, de a kormánytól már megszokták, hogy nagyon alacsony szinten válaszol az érdemi vita helyett. Ezt tapasztalják most is. Megjegyezte, nemhogy az ellenzék előretolt helyőrsége lennének, hanem 2010 előtt Fidesz-közeli szakszervezetként tartották őket számon. A második Fidesz-kormány hivatalba lépésének éve óta nagyon rosszak a tapasztalataik, a rendszerváltás utáni legrosszabb, és abszurd módon működő oktatásirányítást kapta az ország. És ez nem csak a NAT miatt mondható el, hanem a szakképzés, a pedagógusilletmény vagy az óvodai helyzet ellehetetlenülése miatt is, ezért a PDSZ ezekben az ügyekben is aktivizálódni fog – hangsúlyozta a szakszervezeti elnök.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Szűcs Tamással
2020. január 09., csütörtök 07.35
riporter: Lampé Ágnes