„Klubrádió
Reggeli gyors

Drasztikusan drágultak a zöldségek, gyümölcsök

10/07/2019 13:27

| Szerző: Klubrádió

A tavalyi aszály, a munkabérek emelkedése és a magas áfa. Röviden ezekkel magyarázható az áremelkedés. Az idei várhatóan átlagos év lesz.

2019. július 10. Reggeli gyors - részlet 19.07.10. Ledó Ferenc
05:40
00:00

Átlagosan 5,8 százalékkal nőtt tavalyhoz képest az élelmiszerek ára. A sertéshúsé több, mint 12, a liszté 11,4 százalékkal. Még ennél is drasztikusabban drágult a zöldség, a gyümölcs, a burgonya, majdnem 18 százalékkal.

Vajon miért? A kérdésre Ledó Ferenc, a FruitVeB, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke válaszolt. A drágulásnak három fő oka van.

Az első, hogy a tavalyi szárazság miatt kevés zöldséget tudtak tárolni. Emiatt drágult például a hagyma, a gyökérzöldség, a káposzta. Az almánál például fordított a helyzet, abból sok volt, így olcsóbb is lett. Ezen a piacon a kereslet-kínálat határozza meg az árakat.

A második ok, hogy az elmúlt 5-6 évben a szedési költségek megduplázódtak. A termelő kénytelen ezt beépíteni az árba, különben veszteséges lenne a tevékenysége. Az élőmunka ára még emelkedni fog, s ahol nem lehet gépesíteni az ápolást, a szedést, ott ennek hatása lesz. A tendencia egyébként nem csak Magyarországon létezik, egész Európára jellemző. Így az import sem jelent könnyebbséget, bár minden ország igyekszik berendezkedni a friss zöldségek, gyümölcsök saját termesztésére.

A harmadik ok pedig a magas áfa. Jó ideje szeretnék már elérni, hogy a 27 százalékos kulcsot 5-re csökkentsék.

Az idei kilátásokról Ledó Ferenc elmondta, hogy nehezen indult a növények fejlődése, hisz tavasszal aszály volt, bár ebben az ágazatban viszonylag nagy területen lehet öntözni. Aztán jött a rengeteg eső, amit a különböző kultúrák különbözőképpen viseltek. Most úgy tűnik, hogy mindent összevetve átlagos évük lesz.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2019.07.10. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter