„Klubrádió
Megbeszéljük...

Draskovics: Miért csak az új arcok kaphatnának megbízásokat?

20/11/2019 05:57

| Szerző: Klubrádió

Tapasztalatai feljogosítják arra, hogy betöltse a BKK igazgatóságának elnöki posztját, amihez szerinte nem kell, hogy közlekedési szakember legyen, ellenfelei pedig nem tudnak rajta valódi fogást találni – mondta Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának új elnöke. Szerinte bírálói azt szeretnék elhitetni, hogy az egykori szocialista kormányok alatt fontos pozíciókat betöltő személyeknek ma nem juthat hely a közszférában. Kellenek az új arcok, de azért a tapasztalt régiek is kaphatnak még feladatokat – tette hozzá, azzal együtt, hogy nyugodt a lelkiismerete egykori miniszteri működése miatt.

2019. november 19. Megbeszéljük-részlet/Interjú Draskovics Tiborral (19.11.19.)
15:45
00:00
Nagyon büszke rá, hogy az új fővárosi közgyűlés fontos feladattal bízta meg – mondta Draskovics Tibor, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új igazgatósági elnöke.

A DK által a közlekedési központhoz delegált egykori pénzügy- és igazságügyi miniszter szerint az elmúlt évtizedekben szerzett sokféle, közte komoly vállalatirányítási tapasztalatai, feljogosítják mostani pozíciójának betöltésére. Megjegyezte, ehhez nem kell közlekedési szakembernek lennie, mert az igazgatóságnak nem az a dolga, hogy jobban értsen a BKV menetrendjéhez vagy a Lánchíd felújításához, mint a menedzsment, hanem hogy ezek a feladatok úgy oldódjanak meg, ahogy az a fővárosiak érdekében elvárható.

Draskovics szerint az igazgatóság tagjai, akik az 50 millió forint feletti szerződések megkötéséről is dönthetnek, nagyon komoly anyagi felelősséget viselnek, ez pedig szerinte azt mutatja, az új kinevezésekkor nem olyan posztosztogatásról volt szó, aminek csak mindenféle kedvezményei vannak az érintettek számára.

A Malév-vizsgálóbizottság ülése
 
Archív - Draskovics Tibor
MTI Fotó: Bruzák Noémi
 

Beszélt a városi tömegközlekedés költségeinek jövőbeni fedezetét szabályozó kormányzati javaslatról is. Szerinte ha arról van szó, hogy a fővárosi iparűzésiadó-bevételből csak azután lehet költeni egyéb célokra, ha a tömegközlekedésen már semmi finanszírozni való nincs, akkor óriási baj lesz, mert nem jut pénz a város takarítására, közvilágításra és sok más szolgáltatásra sem. A fővárosnak ugyanis az iparűzési adó szinte az egyetlen saját bevétele. Egyelőre azonban nehéz értelmezni a javaslatot, nem világosak a kormány szándékai – tette hozzá.

Nem tudja komolyan venni a régi történetet

Azokra a kritikákra, amelyek szerint a régi, leszerepelt baloldali politikai elit bizalmasaként térhetett vissza, ahogy több más személy is, egy újabb, közélethez kapcsolódó vezetői pozícióba, Draskovics azt mondta, a bírálatokat pozitívan is tudja nézni. Szerinte ugyanis úgy tűnik, az új fővárosi vezetésen ellenfeleiknek nehéz fogást találniuk, ami jó. Annak is örül, hogy a személyével kapcsolatban – azon kívül –, hogy életben van, nem nagyon tudtak mást felhozni, illetve előrángatni mint egy húsz évvel ezelőtti, „tizenötször megcáfolt, rágalmazáson alapuló történetet”. Ezt a támadást ezért nem tudja komolyan venni.

Draskovics itt feltehetően arra utalt, hogy bírósági adatok szerint 1996-ban titkos, operatív eljárás folyt ellene, amely során a nyomozók azt vizsgálták, pénzügyi államtitkárként hivatali hatalmával visszaélve megpróbálta-e mérsékelni egy olajcég bírságát. A nyomozást hivatalosan bűncselekmény hiányában szüntették meg, de Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornok egy 2008-as interjúban azt állította a Hézag fedőnevű intézkedést Horn Gyula akkori miniszterelnök utasítására állították le. Draskovics rágalomnak nevezte az állítást, és hosszú pert indított Kiss Ernő ellen – aki 2016-ban elhunyt.

Kellenek az új arcok, de nem csak nekik juthat feladat

Draskovics szerint tehát nem igazak az ellene felhozott, és most újramelegített vádak az ügyben. Inkább arról van szó, hogy valakik szeretnék úgy beállítani, hogy azoknak, akik a szocialista vezetésű kormányok alatt fontos pozíciókat töltöttek be, ma nincs helyük.

Bár ő is úgy gondolja, hogy a politika első vonalában.új arcoknak kell szerepelniük – amire a mostani, új önkormányzatban szerinte tömérdek példa van –, azt azonban már nem gondolja, hogy azok, akik korábban tapasztalatot szereztek, ne kaphatnának olyan megbízásokat, mint például egy fővárosi társaság igazgatósági munkája.

A Futár projekt fedélzeti számítógépének bemutatója
 
 MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Nem most kezdte

Draskovics szakmai karrierje több mint negyven éve, még a rendszerváltást megelőző nagyobb átalakítások évében kezdődött. 1988-ban, a nyugati adózási modellhez közelítő adóreform évében a pénzügyi tárca jogi főosztályának vezetőjévé nevezték ki. A rendszerváltás után, az Antall-kormány első éveiben helyettes államtitkár, valamint a privatizációs kormánybizottság tagja volt. A Horn-kabinet alatt a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára, 2004-től a Medgyessy-kormány, pénzügyminisztere, 2008-tól pedig a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet igazságügyi és rendészeti minisztere volt. A kilencvenes évek közepén titkárságát Dobrev Klára, a DK jelenlegi politikusa, Gyurcsány Ferenc pártelnök felesége vezette.

A 2010-es kormányváltás előtt, 2010. februárjában Hiller István, oktatási miniszter az ELTE gazdasági tanácsába delegálta ötéves időtartamra.

Draskovics a magánszférában is több vezető pozíciót töltött be, 1991-től az Arthur Andersen amerikai könyvvizsgáló cég adótanácsadási igazgatójaként dolgozott, majd a Concordia brókercég vezérigazgatója, a kilencvenes évek végétőtől pedig, miután az MSZP-SZDSZ-kormányt az első Orbán-kabinet váltotta, az ABN-AMRO Bank vezérigazgatója lett.

Arra jutott, nem kell szégyenkeznie

Draskovics közéleti múltját értékelve a Klubrádiónak azt mondta, életének meghatározó szakaszáról van szó, és szinte nap mint nap foglalkoztatja, mit csinálhatott volna másképp. Pénzügyminiszteri működése miatt szerinte nem kell szégyenkeznie, mert 4 százalékos volt a növekedés és 60 százalékos volt az államadósság, miközben még nem dőlt be az uniós pénz.

Az azonban nem sikerült neki, hogy politikai támogatást szerezzen a költségvetési hiány még nagyobb mértékű csökkentéséhez. Hamarabb és határozottabban kellett volna fellépnie a deficit mérsékléséért, ez a legfontosabb tanulság a számára – mondta.. Erről nagy viták voltak, és szerinte emiatt kellett távoznia a kormányból.

Más értelmezések szerint azonban elvesztette az akkori új kormányfő, Gyurcsány bizalmát, mert az áfa-visszatérítések befagyasztásával nagyon sok vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, közben a deficitet jelentősen alulbecsülte. Későbbi beszámolók szerint Draskovics épp azért trükközött az áfával, hogy ezzel alacsonyabb szinten tarthassa a hiánycélt. Áfa-döntése miatt hivatali visszaélés gyanújával nyomozás is indult ellene, amit azonban végül bűncselekmény hiányában lezártak.

Bíróság - Kiss Ernő ellen rágalmazás miatt indult büntet?
 
 Jobbra Draskovics Tibor, balra Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében, a Kiss Ernő ellen aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vádjával indult ügy tárgyalásán. MTI Fotó: Földi Imre
 
 

Romagyilkosságok, de ...

Rendészeti és igazságügyi miniszteri működéséről azt mondta, rengeteg jó lépést tudott megtenni, például megpróbálta átfazonírozni a Ptk-t és a Btk-t, bár döntései egy részét aztán a Fidesz visszacsinálta. Tehát nyugodt lelkiismerettel és büszkességgel emlékezik erre az időszakra, még úgy is hogy ekkor történtek a nagyon szomorú emlékű romagyilkosságok, amelyek ahogy az országot, őt is megrázták, és a rendőrség viszonylag hosszú ideig nem találták az elkövetőket, de végül felderítette és megállította a gyilkosságsorozatot.

A cigányok elleni sorozatgyilkosság elkövetői 2008 nyarától egy éven keresztül rendszeresen hajtottak végre fegyveres támadásokat, ez alatt hat embert öltek meg. A bűnözőket végül 2009 augusztusában kommandósok fogták el.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Draskovics Tiborral
2019. november 19., kedd 16.10
riporter: Bolgár György