„Klubrádió
Esti gyors

Drága lesz a zöldség, a gyümölcs

4/04/2019 08:37

| Szerző: Klubrádió

Öntözés nélkül belefogni zöldség-, vagy gyümölcstermesztésbe, az egyenlő a hazárdírozással. Öt évből három száraz, szükség van a csapadék pótlására. Ez az árakon is meglátszik.

 

2019. április 03. Esti gyors - részlet 19.04.04. Ledó Ferenc
04:57
00:00

Tavaly augusztus óta gyakorlatilag nem volt jelentősebb eső, gondban vannak ház a zöldség- és gyümölcstermesztők. Árakat előre jelezni nem könnyű, de nagyon valószínű, hogy drágák lesznek ezek az élelmiszerek. Ledó Ferenccel, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnökével latolgattuk a helyzetet.

A gyümölcsfák mélyen gyökereznek, azoknak még van némi tartalékuk. Kisebb fagykárok ugyan voltak, de nem jelentősebbek, mint más években.

A zöldségeknek még csak egyes fajtáit kellett elvetni, mint például a zöldborsót, a gyökérzöldségeket, hagymaféléket, a többi ezután kerül sorra. Tehát ha egy pár héten belül érkezne tartós, áztató eső, akkor nem lenne nagyobb baj. Egyébként a zöldségesek 70-80 százalékát lehet öntözni. A gyümölcsösöknél ennél rosszabb az arány, körülbelül 20-25 százalék.

Ledó Ferenc azt is elmondta, jó hogy ma már csak olyan telepítésekre adnak támogatást, amelyeknél gondoskodnak az öntözésről is, bár vízjogi engedélyhez jutni nem egyszerű. Aki ma úgy próbál termelni, hogy nem gondol az öntözésre, az már nem kockáztat, hanem hazárdírozik. Öt évből háromban ugyanis szükség van a természetes csapadék kiegészítésére.

Kárpáti János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.