„Klubrádió
Utópia

Donornak tenyésztve? – Mi a xenotranszplantáció?

7/11/2021 12:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kardinális kérdés, hogy a szervezet befogadja a beültetett sejteket, szöveteket, vagy kilöki azokat. Dinnyés András kutató a fajok közti szervátültetésről beszélt.

2021. november 02. Utópia (2021. november 02., kedd 19:00)
47:16
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Októberben jelent meg egy írás a BBC News oldalán, amely szerint sikeresen ültettek be sertésvesét emberi szervezetbe.

Dinnyés András kutató, a BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője az Utópiában beszélt a xenotranszplantációról, a fajok közötti sejt-, szövet-, és adott esetben szervátültetésről. A gyakorlat nem új, 1968. áprilisában már Magyarországon is ültettek be sertés szívbillentyűt egy beteg szívébe. Ahogy az égési sérültek helyrehozhatatlanul roncsolódott szöveteit ugyancsak pótolhatják sertésbőrrel.

A nagy kérdés, amely minden transzplantációs eljárás során kritikus: a szervezet befogadja-e a beültetett sejteket, szöveteket, szerveket, vagy kilöki azokat? A fajok közti transzplantáció esetén a különösen fontos, hogy minél nagyobb eséllyel integrálódjon a beültetett elem.

Dinnyés az Európai Unió által támogatott, német, francia, belga és magyar partnerekkel együtműködését magában foglaló projektje, az iNanobit nagyon hasonló területen végzett kutatások alapján igyekszik "regenerációs megoldást" találni az 1-es típusú cukorbetegségre. Ez azt jelenti, hogy nem kis-, vagy nagymolekulás gyógyszerekkel, hanem sejtbeültetéssel próbálják nem csupán a tüneteket elhárítani, hanem a betegség alapját is: a hasnyálmirigyben elpusztult béta-sejtek pótlásával. Ezt emberi őssejtek béta-sejtekké alakításával és beültetésével igyekeznek elérni. A megoldás egyelőre kísérleti fázisban van. Ez nagyon körülményes, mert az állatkísérletek nélkül ezeket a gyógymódokat nem tudnánk fejleszteni, az emberi szervezet számára alkalmassá tenni.

Ez egyúttal megoldással szolgálhat a fajok közötti szervátültetés problémáira is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay/illusztráció

Utópia
2021.11.02., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor