„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev Klára: meglesz a böjtje Orbán politikájának

2/04/2020 01:46

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Bírósághoz is fordulhat az Európai Bizottság a magyar felhatalmazási törvény miatt, de a miniszterelnök masírozásának a magyar választók vethetnek véget.

2020. április 01. Megbeszéljük - részlet 20.04.01. Dobrev Klára
12:44
00:00

Kapkodás, átgondolatlan intézkedések sora jellemzi a magyar kormány működését. Az úgynevezett felhatalmazási törvény ellen számos európai politikus és testület tiltakozott, az Európai Bizottság külön is foglalkozott vele, Ursula von der Leyen elnök is kifejtette véleményét. A testület akár bírósághoz is fordulhat.

Kérdés, hogy az EU-nak milyen lehetőségei vannak arra, hogy Orbán Viktort megállítsa. Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke, a DK képviselője szerint a költségvetés lesz az, ahol meglesz a böjtje a kormányfő politikájának. Orbán a rendkívüli helyzetet a hatalma kiszélesítésére próbálja használni, hátha most nem veszik észre. Azonban az EU költségvetése készül, minden bizonnyal figyelembe veszik azt a szempontot, hogy önkormányzatok, civil szervezetek közvetlenül kapjanak támogatást és ne a kormányokon keresztül.

Egyre többen vetik fel, hogy a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból, a demokrácia lerombolása miatt indított eljárás nem állt meg, az uniós gépezet, ha lassan is, de működik. Azok a hazugságok, amelyeket a törvény köré tett a miniszterelnök, feltűnnek a vészhelyzetben is. Dobrev Klára szerint lassan betelik a pohár. Az uniós polgárok naponta azt látják saját országuk újságjaiban, hogy mit csinált már megint Orbán Viktor. Arról, hogy a közös kasszából 2000 milliárd forint érkezett a válság kezelésére, jószerivel csak itt hallgatnak. Az európai közhangulat kezd afelé fordulni, hogy Orbán vállalhatatlan lesz. A masírozását viszont csak a magyar választók állíthatják meg 2022-ben – mondta Megbeszéljük című műsorunkban Dobrev Klára.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Megbeszéljük
2020.04.01. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György