„Klubrádió
Esti gyors

Dobrev Klára: Orbán Európában egy senki

27/05/2019 18:44

| Szerző: Klubrádió

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció leendő európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor miniszterelnök a vesztesek, a 20 százaléknál kevesebbet elérő szélsőjobbos populisták közé ül be az EP-be, így nem lesz hatása a döntésekre.

2019. május 27. Esti gyors / részlet, Dobrev Klára (19.05.27.)
05:26
00:00
Azokhoz tartoznak, akik az erős Európát képviselik, míg Orbán Viktor kénytelen beérni a vesztesekkel - mondta Dobrev Klára az Esti gyorsban, hozzátéve: a szélsőjobboldali populisták, akikhez szerinte a magyar miniszterelnök összefog, elenyésző kisebbségben lesznek. Mint mondta, a DK természetesen az S&D (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) frakcióval indítja meg a tárgyalásokat, méghozzá már ezen a héten.

Szerinte az Orbán Viktor bukásához vezető úton a legfontosabb történések Európában jönnek majd a következő években. Amilyen irányba elindul Európa, az mutatja meg, hogy milyen „ostoba” politikát folytat a magyar kormány, és hogy Orbán Viktoron kívül van másik világ, másik Magyarország - tette hozzá.

Dobrev Klára úgy fogalmazott: a 20 százalékot se érik el a populisták, mint Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője, vagy Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke. „Hangoskodni, toporzékolni” fognak, de nem lesz hatásuk a döntésekre. Ezért szavai szerint Orbán Viktor „politikai értelemben Európában egy senki”.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban azt mondta: vannak megállapodások, azokat nem kell felborítani. Úgy vélte, a legtöbb városban a Fidesz kisebbsége szorult, ezért ha az ellenzék egységesen indul, sok település visszafoglalható a kormánypárttól.

A DK a vasárnapi választások eredményeként négy képviselőt küldhet az EP-be, miután 16,15 százalékot ért el.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. május 27., hétfő, 18.15
Műsorvezető: Dési János