„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Döbbenetes, mit művelnek egyes autósok

1/07/2020 18:06

| Szerző: Klubrádió

Nemzetközi körözést adtak ki egy autóra, mert a vezetője elhagyott egy baleseti helyszínt. A KRESZ pontosan szabályozza, mit kell tennünk, ha balesetet okoztunk.

2020. július 01. Élőben a városból - részlet 20.07.01. Pető Attila
02:48
00:00

A történet:

A Magyar Közút Nonprofit ZRt. munkatársai dolgoztak az M0-ás autóút egy szakaszán a belső sávban. A munkavégzést előre jelezték, sebességkorlátozás volt érvényben azon a szakaszon. A cég által közzétett videón látszik, hogy a korlátozást nem veszik figyelembe az autósok.

Egyikük –nem tudni miért- még az utolsó pillanatban sem fogja fel a szituációt, a belső sávban, nagy sebességgel belecsapódik az úton dolgozó munkások védelmét szolgáló járműbe. Óriási szerencséje van, mert az egyébként igencsak feltűnő, narancssárga közutas autó hátuljára energiaelnyelő szerkezetet szereltek fel. Ez óvja meg a vétkest, sőt még a kocsiját is. Az illető kiszáll, konstatálja a helyzetet, majd számos szabály megszegése után elhajt.

A videón látható eseményekről a Magyar Közút Nonprofit ZRt. közleményt adott ki.

Az élőben a városból című műsorban foglalkoztunk az eset tanulságaival. Pető Attila közlekedési szaktanár, a „kreszprofesszor” elmondta, hogy a KRESZ világosan rendelkezik: baleset esetén meg kell állni és fel kell venni a kapcsolatot a másik féllel. Az is pontosan ott áll a szabálykönyvben, hogy mikor kell rendőrt hívni. Amennyiben például parkoló járműnek ütközik neki valaki, akkor a károkozónak meg kell hagynia valamilyen módon az elérhetőségét, például ott kell hagyni egy cédulát a szélvédőn. Azonban ennél is jobb megoldás, ha az autós felhívja a 112-es számot és bejelenti a baleset tényét, ott hagyja meg az adatait.

Kár abban reménykednie bárkinek is, hogy eltűnhet egy baleset után, mintha semmi sem történt volna. Rengeteg kamera figyeli a közterületeket, a Magyar Közút is felszereli kamerákkal az úton folyó munkákat biztosító járműveit. Ebben a konkrét esetben most az történ, hogy nemzetközi körözést adtak ki a vétkes autós ellen, illetve az autóra.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. A teljes műsort az archívumunkban találja meg. Kiemelt kép: Magyar Közút.

Élőben a városból
2020.07.01. 13:00
Műsorvezető: Fábián László