„Klubrádió
Reggeli gyors

DK-s képviselő avatta fel a kormány egyik kereskedőházát

13/09/2019 14:17

| Szerző: Klubrádió

Miközben a DK támadta a kormány kereskedőházait, egy képviselőjük mégis több szálon kötődik a botrányokkal kísért üzlethez - írja a 444 a Direkt36 cikke alapján.

2019. szeptember 13. Reggeli gyors / részlet, Szabó András, Direkt36 (19.09.13.)
08:33
00:00

A cikkben az áll: 2017 őszén magyar kerekedőházat avattak Kína keleti részén, az iroda annak a hálózatnak volt a része, amellyel a kormány exportlehetőségekhez akarta juttatni a magyar cégeket. Az iroda névtábláját azonban knem kormánypárti, hanem ellenzéki politikus, a DK-s Oláh Lajos leplezte le.

Szabó Andrással, a cikk egyik szerzőjével beszélgettünk. Azt mondta hosszú évek óta lehet hallani pletykákat arról, hogy ellenzéki szereplőknek jó gazdasági kapcsolatai vannak kormánypárti politikusok felé, ezzel a témával is foglalkozik, háttérbeszélgetéseken megpróbál rákérdezni. Egy ilyen alkalommal a kereskedőházakról volt szó, ott hallotta Oláh Lajos nevét. Szerzőtársa, Zöldi Blanka ismer egy hongkongi újságírót, közösen kezdte kutakodni, és sikerült olyan kínai nyelvű cikkeket találni, amelyek arról szól, hogy Oláh Lajos avatja fel a kereskedőházat, a táblán jól látszik a magyar állami cég emblémája.

Oláh Lajossal nem találkoztak, csak hosszú levelezést folytattak. Azt mondta, hogy a kínai tartományi vezetés meghívta egy teljesen más rendezvényre, egyetemi előadást tartott, és ha már ott volt, elment a másikra is. Az avatásra a magyar nagykövetség hívta meg, ott is tartott egy előadást, és „a teremben ő volt a legmagasabb rangú magyar, ezért ő adta át”.

Van további kapcsolata is a kereskedőházi rendszerrel: a magyar állam kiválasztott egy céget 2016-ban, ez a cég kapott 200 milliót, hogy Kínában kereskedőházakat működtessen, és a tulajdonosa akkor egy olyan ember volt, aki Oláh Lajos testvérével áll üzleti kapcsolatban. Később megjelent a cégben Oláh egy kínai ismerőse, egy Teng Wei Na nevű nő, aki aztán 2018 őszén ismét egy olyan cégben bukkant fel, amely a magyar államtól havi 23 milliót kap az államtól, hogy Kínában kereskedőházakat, exportfejlesztési irodákat működtessen.

Oláh sok ismerősével beszélgettek, és mindenki pragmatikus, üzleties gondolkodású emberként írta le a DK-s politikust, aki felszálló ágban lévő területet keresett, így találta meg Kínát. Van egy egyesülete, amely kínai-magyar kapcsolatokkal foglalkozik, és a díjátadóikon rendszeresen megjelenik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, sőt, ez is előfordult, hogy közösen tüntették ki Medgyessy Péter volt MSZP-s miniszterelnököt.

Keres-e ezzel pénzt? Ő azt hangsúlyozza, hogy az oktatásra, kultúrára koncentrál, gyerekei is kínai kéttannyelvű iskolába járnak. Tehát Oláh Lajos közvetlenül nem, de hozzá köthető embereknél megjelennek állami pénzek.

(A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. botrányairól itt olvashatnak. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos)

Reggeli gyors
2019.09.13. 08:45
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert