„Klubrádió
Eurozóna

DK: nem hagyjuk, hogy a Fidesz szétrúgja az EU-t

12/07/2019 17:46

| Szerző: Klubrádió

A magyar és az európai érdek azonos, aki szemben áll ezzel, az nem az ellenzék, hanem a kormány - mondta Ara-Kovács Attila, a DK európai parlamenti képviselője.

2019. július 12. Eurozóna / részlet, Ara-Kovács Attila, DK (19.07.12.)
19:27
00:00

A Pesti Srácok cikke szerint a DK, az MSZP és a Momentum mostantól nem tekinthető magyar szervezetnek, idegen zsoldban álló ügynökszervezetek, bármilyen eszköz megengedett a velük szembeni védekezéshez. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig csütörtökön azt írta: a DK-s európai parlamenti (EP-) képviselők az első pillanatban megkezdték Brüsszelben az áskálódást saját hazájuk ellen.

Erről kérdeztük Ara-Kovács Attilát, aki szerint a magyar érdek és az európai érdek azonos, aki szemben áll ezzel, az nem az ellenzék, nem a DK, hanem a kormány. Nem véletlen - jegyezte meg -, hogy az EPP-ben felfüggesztették a magyar kormánypártot. 

Amikor megfogalmazták erőteljes fenntartásukat a Fidesz EP-képviselőinek szerepéről, akkor a Fideszről és a magyar kormányról mondtak véleményt, amely az elmúlt 3-4 évben nem tett mást, csak Európa ellen harcolt, és ezt a Néppárt egy része is így látja, ezért függesztették fel őket.

Nem fogják segíteni, hogy a Fidesz szétrúgja az EU-t, amely tulajdonképpen mindannyiunk békéjének is biztonságának záloga. Nem tudna olyan esetet mondani, amikor ne szavaztak volna meg egy konstruktív javaslatot, amely jó a kontinensnek és Magyarországnak is, konstruktív javaslattal viszont a fideszesek eddig nem éltek, ha lesz ilyen, megszavazzák.

Nagyon nagy várakozással tekintettek Ursula von der Leyen jelölése elé az európai bizottsági elnökének, mert úgy gondolják, hogy közös értékeket vallanak. Ugyanakkor a szereplése nem volt örömteli, kitért bizonyos kérdések elől, nem akart válaszolni. A Szocialisták és Demokraták frakciójában is eléggé megosztottak voltak a vélemények ezután. Ara-Kovács Attila nem a német védelmi miniszter tisztességében kételkedik, hanem abban, hogy fogja lesz olyan háttéralkuknak, amelyek nem jók az EP-nek. A DK tagságra bízta, hogy megszavazzák-e a német politikust.

Az interjú a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Eurozóna
2019. július 12., péntek 13:00
Műsorvezetők: Zentai Péter