„Klubrádió
Reggeli gyors

Digitális Kína – Új diktatúra épül?

16/10/2019 11:30

| Szerző: Klubrádió

Újabb és újabb szabályokat hoznak, modern eszközöket fejlesztenek ki. Az új arcfelismerő több tízezres tömegből is kiszúr egy embert.

2019. október 16. Reggeli gyors - részlet 19.10.16. Matura Tamás
09:43
00:00

Hamarosan csak úgy lehet Kínában okostelefont vásárolni, ha beszkennelik a vásárló arcát. Egyre terjed tehát az arcfelismerők használata, lehet például így regisztrálni egy eseményre, így lehet bejutni akár egy egyetemi büfébe, nem kell pénztárca, vagy mobiltelefon, arcfelismeréssel lehet fizetni. Mellesleg a boltok egy jó részében már nem is akarnak elfogadni készpénzt, az államnak kellett közbelépnie, hogy bizony a törvényes fizetőeszközt kötelesek elfogadni.

Az emberek nagy része ezt kényelmes szolgáltatásnak érzi – mondta el Matura Tamás Kína-szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója. A veszély persze ott van, hogy ez egyfajta digitális diktatúra része, az állampárt az információkat felhasználhatja a társadalom kontrolljára, bár ennek még nem látszanak a mindennapi bizonyítékai.

Kína mindenképpen rengeteget költ technológiai fejlesztésre. Az arcfelismerő rendszerük már arra is képes, hogy több tízezres tömegből kiválasszon egy embert. A mesterséges intelligencia fejlesztése is hatalmas tempóban halad. Öntik bele a pénzt, Kínában egy város többet költ ilyen célra, mint egész Németország. Most már e tekintetben Kína és az Amerikai Egyesült Államok között megy a párharc.

A keleti óriás elkezdte exportálni az arcfelismerő technológiát (a lehetséges vevők között van Magyarország is), ami politikai kihívás is lehet a Nyugat számára, mert megerősítheti az autoriter, elnyomó rendszereket. Olyan ez, mint az atomtechnológia – mondja Matura Tamás-, nagyon rosszra és nagyon jóra is lehet használni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.10.16. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre