„Klubrádió
Reggeli gyors

Dicshimnuszok jó pénzért

8/07/2019 09:05

| Szerző: Klubrádió

Fizetett fiatal propagandistákat toboroz egy Fideszhez köthető alapítvány, hogy próbálják meggyőzni kortársaikat, milyen nagyszerű dolog is a NER. Az ötlet valószínűleg nem válik majd be.

2019. július 08. Reggeli gyors - részlet 19.07.08. Polyák Gábor
08:39
00:00

Havi hatvanezer forint. Ennyit kapnak azok az egyetemisták, akik a Fideszhez köthető alapítvány pályázatán nyerve hajlandók teleírni az internetes oldalakat a kormánypárt, illetve a NER dícséretével. Az alkalmi propagandistáknak új szervezeti hálózatot is építenek. Lehet, hogy elfogytak, elfáradtak a Fidesz önkéntes, ingyenes rajongói?

Ez egy új eszköze a propagandának – mondja Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Már a harmincasok sem tudják, hogy pontosan mi érdekli a fiatalokat, mivel lehet megszólítani őket, ezért van szükség olyanokra, akik a saját korosztályukhoz tudnak szólni. Nem könnyű őket mozgósítani. A hagyományos módszerek nem elegendőek, erőforrás van bőven, tehát ezt a megoldást találták ki.

A fiatalok azonban nem bolondok – mondja Polyák Gábor. Ha megérzik, hogy az írások, videók nem őszinték, nem az illető meggyőződését közvetítik, hanem pénzért készültek, akkor az egész hatástalan lesz.

Számos civil szervezet próbálja tanítani akár már gyerekeknek is, hogy miként lehet megkülönböztetni az álhíreket a valódiaktól. Ilyenkor a Fidesz óriási hisztit vág le, egyenesen hazaárulásnak minősíti az ilyen tevékenységet. Most viszont minden előkészítés nélkül bedob egy hatalmas összeget, és megpróbálja felhasználni a fiatalokat. Ez képmutatás.

A politikai kommunikáció nem csak itt van átalakulóban. A német kampányban például egy huszonéves fiatal dobott be egy videót, amelyben elmagyarázta, hogy mi a baj a kormány politikájával. Mire az volt a reakció, hogy akkor szabályozni kell az internetes tartalmak megjelenését. Ezzel nem lehet eredményt elérni. Az ifjú generációban megvan az igény arra, hogy a véleménye megjelenhessen, egy-egy hasonló videó spontán nagy erőket mozgat meg. Ám a mozgósításnak nem az a megfelelő módja, hogy fizetett propagandistákat alkalmazzanak.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.07.08. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor