„Klubrádió
Esti gyors

Demszky elmondta, Karácsony hogyan kerülje meg Orbánt

14/10/2019 22:17

| Szerző: Klubrádió

Ne számítson Karácsony Gergely a NER jóindulatára, Orbán rendszere meg fogja próbálni kiszárítani az ellenzéki önkormányzatokat, ez a politikájának a lényegéhez tartozik – mondta Demszky Gábor volt főpolgármester. Külföldi partnerszervezetekkel és politikusokkal szövetkezve, például Franz Timmermansszal, azonban Karácsony megkerülheti az Orbán-rendszert, és fejlesztheti a várost. Fontos, hogy nagyon gyorsan felmérje, Budapestnek milyen erőforrásai vannak, és hogy ne hagyja a nyakába varrni a kormány megszorításai miatt esetleg előálló bajokat. Valamint létre kell hozni a szabad városok szövetségét – tette hozzá.

2019. október 14. Esti gyors-részlet/Interjú Demszky Gáborral (19.10,14.)
06:05
00:00

A kampányt követően lépésváltásra, ha úgy tetszik, lassításra van szüksége a főpolgármester-választást megnyerő Karácsony Gergelynek, mert mostantól nem csak a szavait, hanem elsősorban a tetteit fogják megítélni – mondta Demszky Gábor volt liberális főpolgármester, aki a 1990-től, öt cikluson át 2010-ig töltötte be a posztot. „Versben kampányolunk, prózában kormányzunk” – idézte Demszky Mario Cuomót, New York állam néhai demokrata kormányzóját.

Karácsony feladata, hogy a tettek embere legyen, és újra megteremtse a valódi önkormányzatiságot Budapesten, mert az önkormányzat jelenleg a NER végrehajtó szerve. A legfontosabb pedig, hogy Budapest ismét büszke, nemzetközileg elismert, nagyra becsült világváros – tette hozzá.

A NER fogságából nem szabadulhat

Demszky ugyanakkor riporteri kérdésre válaszolva azt is mondta, nem lát arra esélyt, hogy a kormányzati gépezetnek kiszolgáltatott önkormányzatok kiszabaduljanak a NER fogságából. A volt főpolgármester szerint abból kell kiindulni, hogy akárcsak az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány idején – amikor a személyében szintén ellenzéki főpolgármestere volt a városnak – a kormányzat ismét az önkormányzat kiszárítására törekszik. A NER-nek hívott posztkommunista autokrácia természetét ismerve az várható, hogy nem lesz pénz, és a rendszer az önkormányzatok példáján próbálja bizonyítani, hogy az ellenzék kormányképtelen.

Húsz évvel ezelőtt az volt a főváros szerencséje, hogy a privatizációkból adódóan több tízmilliárd forint tartaléka volt, amiből működtetni tudták Budapestet, és beruházásra is jutott. Ez roppant fontos, a főpolgármestertől ugyanis nem csak azt várják, hogy a szabadságról és a demokráciáról beszéljen, hanem elsősorban azt, hogy javítsa a közszolgáltatásokat, hajtson végre beruházásokat.

Felavatták Göncz Árpád szobrát a XIII. kerületben
 
 Demszky Gábor egykori főpolgármester Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök szobrának felavatásán a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban 2018. október 5-én. MTI Fotó: Soós Lajos
 
 


De külföldi segítséggel megkerülheti Orbánt

A fejlesztések azonban csak akkor lehetségesek, ha ehhez szövetségeseket talál a főpolgármester. Ezért kell a világvárosi rang, és ezért kell meghívni az Európai Bizottság baloldali alelnökét, Frans Timmermanst, aki nagyon jól ismeri Magyarországot és Budapestet – hangsúlyozta Demszky. A volt főpolgármester megjegyezte, egy gdanski díjátadón nemrégiben már beszélt róla Timmermansnak, hogy erre a szövetségre valószínű, szükség lesz, mert ellenzéki győzelem várható Budapesten.

Újra a kapcsolatot kell kialakítani tehát a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal, illetve meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy egyes beruházásokhoz a főváros közvetlenül fordulhasson európai uniós forrásokért, nemzetközi segítséget kérve a partnerszervezetektől. Meg kell kerülni az Orbán-kormányt – hangsúlyozta.

Csendes emlékezés Rajk László sírjánál
 
 Demszky Gábor és Karácsony Gergely a szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező sírjánál tartott megemlékezésen, 2019. október 6-án a Fiumei úti Sírkertben. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Szabad városok szövetsége

Demszky szerint az, aki azt gondolja, hogy a Fidesz nem megy majd neki a nagy ellenzéki önkormányzatoknak, félve, hogy azzal még inkább maga ellen hangolja ezen települések szavazóit, az nem ismeri a NER-t. Orbán Viktor politikájának lényege ugyanis, hogy folyamatosan háborúzik, ellenségek kellenek neki. Az egész migránsügy is erről szól, és ha úgy tetszik, most az ellenzéki önkormányzatok lesznek az ország migránsai, akik jöttmentként próbálnak a NER birtokain eredményt elérni.

Ezért kell a nemzetközi segítség, de legelőször is az érintett önkormányzatoknak fel kell mérniük, milyen erőforrásaik vannak. A kampány utáni lépésváltás részeként át kell világítani az önkormányzatokat, főleg, hogy Budapesten ezermilliárdos vagyonvesztésről beszélnek, a BKV nincs finanszírozva stb. Ezekkel a kérdésekkel heteken belül elő kell állni, és megbeszéléseket kezdeményezni róluk a kormánnyal. Nem azért, mintha ezek feltétlenül eredményre vezetnének, hanem hogy ha esetleg kimarad a BKV szolgáltatása, vagy sztrájkolnak a cég dolgozói, akkor azt ne lehessen az önkormányzat nyakába varrni.

Karácsony Gergelynek tehát nagyon nehéz, elaknásított terepen kell működnie. Itthon pedig csak az ellenzék által megnyert önkormányzatokra számíthat – mondta Demszky, aki szerint, miközben az ellenzék erőt gyűjt, létre kell hozni a szabad városok szövetségét is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Demszky Gáborral
2019. október 14., hétfő 18.35
riporter: Dési János