„Klubrádió
Reggeli gyors

Délig még van idő

25/11/2019 10:33

| Szerző: Klubrádió

Szinte titokban indított társadalmi konzultációt a kormány a klímavédelemről. Nem önszántából, hanem uniós előírásra.

2019. november 25. Reggeli gyors - részlet 19.11.25. Perger András
06:35
00:00

Ma délig lehet kitölteni azt a kérdőívet, amelyet Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról címmel tett közzé a kormány az interneten. Kénytelen volt, miután az Európai Bizottság előírása volt. A Reggeli gyorsban arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon miért olyan nagy a csönd, miért nem foglalkozott vele az állami média, miért nem indult egy igazi kampány.

Perger András a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse úgy véli, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés. Lenne sok ötlet, javaslat, szükség lenne egy valódi egyeztetésre. A téma gazdája, az Innovációs és Technológiai Minisztérium röviden intézte el az egészet a 444.hu portálnak adott válaszával, miután az ellenzéki pártok kifogásolták az eljárást.

„A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

Talán érdemes ezt a választ összevetni a köztársasági elnök szavaival.

„A klímaváltozás az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély, amelyről nem hatásvadász szónoki fordulat azt állítani: civilizációnk jövője a tét.” Áder János ezt az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján mondta egy évvel ezelőtt.

Perger András szerint a kormány mostani hozzáállásán az látszik, hogy igyekszik megúszni a kérdés felvetését is, a válaszokról nem is beszélve. Pedig józan ésszel felfogható, hogy együtt kellene valamit tenni, és ehhez az első lépés az emberek véleményének meghallgatása lenne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.11.25.
Műsorvezető: Szénási Sándor