„Klubrádió
Utópia

Darwin nem hitte, magyar kutatók bizonyították

14/06/2019 16:37

| Szerző: Klubrádió

Magyar kutatók a világon elsőként bizonyították terepen, hogy a vízimadarak képesek terjeszteni vízinövényeket és szárazföldi fajokat is. Ebben a modern biológia atyja, Charles Darwin kételkedett.

2019. június 11. Utópia (2019. június 11., kedd 19:00)
44:27
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

Lovas-Kiss Ádám növényökológus, az MTA ökológiai kutatóközpontjának munkatársa volt az Utópia vendége, aki nemrég a vándorló vízimadarak növények és gerinctelenek terjesztésében játszott szerepét kutatta.

Elmondta: doktori disszertációjának témája, hogy a növények terjedhetnek-e a vízimaradak által, miként tudnak terjedni, és hogy elsődleges vagy másodlagos terjedésnek számít-e ez. A Tisza-tavon és a Balatonban vizsgálták, hogy a tőkés récék az adott élőhelyen milyen növényeket képesek terjeszteni.

 
tőkés récék (forrás: flickr.com)
 

 

Ennek ugyanis két változata van: az első, hogy a madarak elfogyasztják a növények magvait, gerinctelen állatok petéit, és egy másik helyen kiürítik azokat úgymond életképesen. A második pedig, hogy ezek a madarak testére, tollazatára tapadva juthatnak el egyik helyről a másikra az élőlények.

A magyar kutatók elsőként mutatták ki, amikor a tőkés récéket vizsgálták, hogy a madarak harasztok spóráit is képesek egyik helyről a másikra eljuttatni, és ezt korábban még csak feltételezték, nem mutatták ki terepen.

A témával egyébként keveset foglalkoztak, valószínűleg azért, mert Charles Darwin, az evolúció elméletének kidolgozója A fajok eredete című, meghatározó könyvében azt írta: arra sohasem látott példát, hogy tápláló magvak keresztülmentek egy madár belein, de a gyümölcsök magvai még a pulyka emésztőrendszerén is sértetlenül átjutottak. Ezért a többség azt feltételezte, hogy csak a gyümölcsök képesek átjutni a madarak bélrendszerén. Azonban több tanulmányuk bizonyította, hogy a madarak képesek terjeszteni vízinövényeket és szárazföldi fajokat is.

A beszélgetés meghallgatható a cikk tetején található lejátszás ikonra kattintva.

Utópia
2019. június 11., kedd, 19h
Műsorvezető: Neuman Gábor