„Klubrádió
Esti gyors

Damoklész kardján is csomót keresve - Dési János jegyzete

31/05/2021 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Nem azért megy olyan jól a bolt, mert öntik a lopandó pénzt a rendszerbe, mert az elfoglalt sajtótermékek többségéből ízléstelen propagandakiadvány lett, hanem mert a színvonal kérem olyan, hogy az minden pénzt megér.

2021. május 31. Esti gyors-részlet (2021.05.31. Dési János jegyzete)
04:01
00:00
Mint az közismert a minapi beszámolókból, a kormánypárti sajtótermékek sok-sok milliárddal növelték a bevételeiket az elmúlt évben – magyarán dől a pénz hozzájuk. Most engedjük el azt a feltételezésünket, hogy a kormány nemtelen politikáját lelkesen kiszolgáló úgynevezett sajtóba azért is ömlik valószínűleg a pénz, merthogy így lehet ezeket a csinos száz- és százmilliókat a közéből magánpénzzé varázsolni. Az egyik legnagyobb hirdető a magyar állam – azaz te fizeted a cechet kedves hallgató – a nyereség pedig valamely orbánista oligarcha környékén landol. Lesz belőle vadászkastély, adriai hajókázás, mellnagyobbító műtét, katari bankszámla, Balaton-parti beépítés – és mindenfelé olyan dolog, amely nélkülözhetetlen a keresztény Magyarországon.

Nyilván nem azért megy olyan jól a bolt, mert öntik a lopandó pénzt a rendszerbe, mert az elfoglalt sajtótermékek többségéből ízléstelen propagandakiadvány lett, hanem mert a színvonal kérem olyan, hogy az minden pénzt megér.

Tudok is rá egy szép példát, a Szabad Európa magyarországi internetes kiadása hívta föl rá a figyelmet. Létezik valami nemzeti tehetséggondozó programnak csúfolt, most talán éppen a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó program, amelyről eleinte csak azt hittük, hogy egyszerű kifizetőhely olyan kollégáknak, akik annyira nemzetiek már, hogy a fal adja a másikat. A tehetségük pedig olyan mértékűre nőtt, hogy ülve nyalják a Holdat.

Ebbe a programba, azt hiszem, ha kétmilliárdnyi közpénzecske ha beficcent. Persze a SZER kérdéseire nem nagyon voltak hajlandók válaszolni a dolgozóik – de hiszen nyilván ez is az oktatási program része. Újságírót nem engedünk információ közelbe, az általunk előállított nemzeti kolléga, pedig pontosan tudja a helyét. Helyedre.

A válasz legszebb része következik most, ahol arról érdeklődtek, milyen lesz az oklevél, amit kiadnak. Szó szerinti idézet következik:

"Tehetséggondozási programjaink résztvevői számára Igazolás kerül kiállításra, amelyen feltüntetésre kerül a résztvevő neve, a program és a szakirány megnevezése (…). A jövőre vonatkozóan azonban Társaságunk (így, nagy T-vel) tervezi végbizonyítványok kiállítását, ennek kidolgozása folyamatban van."

Ezt persze úgy is lehetne mondani, hogy résztvevőinknek igazolást állítunk ki, meg végbizonyítványt is adunk majd, de még dolgozunk azon, milyen legyen. Persze az igazolás kerül kiállításra a jövőre vonatkozóan mindenképpen biztató, hogy a népnemzeti kollegákat ennyire jól megtaníccsák a beszéd és a leírt szöveg csimborasszójára, hogy dik mán.

És különben is, miért ne lehetne így fogalmazni, tuti vagyok benne, hogy a mi házi nyelvészeink, Kálmán László és Nádasdy Ádám is áldásukat adnák erre, hiszen értem, hogy miről van szó. Értem. Nagyon is értem. Akkor meg mi a fityfenét kötözködünk, a Damoklész kardján is csomót keresve.

A szó veszélyes fegyver.

Különben is, csak le tudja írni az a végzős, hogy Soros, Gyurcsány, migráncs – és kb. meg is van az életmű.

Dési János jegyzete a 2021. május 31-i Esti gyorsban hangzott el.