„Klubrádió
Reggeli gyors

Czeglédy attól tart, hogy megint azonnal elviszik

7/05/2019 11:29

| Szerző: Klubrádió

Ha felfüggesztik a mentelmi jogát, lehet, hogy rögtön házi őrizetbe kerül Czeglédy Csaba, a DK európai parlamenti választási listájára felkerült politikus, aki ellen több éve tart egy büntetőeljárás.

2019. május 07. Reggeli gyors / részlet, interjú Czeglédy Csabával (05.07.)
05:58
00:00
Czeglédy Csabát a Reggeli gyorsban arról kérdezték, hogy a bíróság elvetetné a mentelmi jogát, emiatt a Szegedi Törvényszék a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult. A politikusnak azért van mentelmi joga, mert megkapta a jelképes, utolsó helyet a DK listáján az EP-választásra.

Czeglédy - aki ellen több éve tart az eljárás költségvetési csalás miatt - azt mondta, ha felfüggesztik a mentelmi jogát, az nem érinti indulását az európai parlamenti választáson. A fő problémának azt tartja, hogy kényszerintézkedéssel fenyegetik. Szerinte ha ma felfüggesztik a mentelmi jogát, lehet, hogy azonnal házi őrizetbe kerül, és úgy nehéz kampányolni, járni az országot a választásig hátralévő három hétben. Hangsúlyozta, egy éve, amikor országgyűlési képviselőjelölt volt, és az NVB felfüggesztette a mentelmi jogát, 24 órán belül újra házi őrizetbe került.

Czeglédy Csaba beszélt arról is, hogy nem jogerősen van szabadlábon 2 hónapja. Csaknem négy éve tart a büntetőeljárás, az ügy érdemben még nem volt bíróság előtt, tárgyalást se tűztek ki, a szegedi ítélőtábla pedig március óta nem döntött az ügyészség fellebbezéséről - tette hozzá. A politikus szerint koncepciózus eljárás folyik vele szemben.

Az MTI korábbi tájékoztatása szerint Czeglédy Csabával és húsz társával szemben februárban emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője, 2011-től bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunka-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma - miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában - megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors / interjú Czeglédy Csabával
2019. május 7., 7.45
Műsorvezető: Dési János