„Klubrádió
Hetes Stúdió

Csupa-csupa bizonytalanság – Hetes Stúdió ajánló

24/08/2019 12:00

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

A Hetes Stúdió szombaton délutáni adásának témái voltak: a munkavállalói érdekérvényesítés, az atomenergetikai biztonság, a klímavédelem, a kereskedelmi háború - és természetesen most is megbeszéltük a hetet újságíró vendégekkel.

2019. augusztus 17. Hetes Stúdió (2019. augusztus 17., szombat 15:00)
106:02
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Lampé Ágnes, Bálint Judit, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Rózsa Péter
A Friedrich-Ebert Stiftung Magyarország azt vizsgálta, hogyan alakultak a munkavállalói megmozdulások 2010-től napjainkig. Berki Erzsébet közgazdász tanulmányában részletes adatokat közöl, amelyből kiderül, hogy noha erősödtek a szakszervezetek, több megmozdulás volt az utóbbi években, csak nagyon kevés akció zárult eredménnyel. Komjáthi Imrével, az MSZP alelnökével beszélgettünk erről, aki azt is hozzátette: bár valóban nőtt a munkavállalók önérvényesítési kedve, még mindig nagyon kevesen hallatják a hangjukat.

 
Sztrájk az Audinál
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
 

Az augusztus eleji tragikusan végződött fegyverkísérlet óta is sorra hallani nukleáris balesetekről Oroszországban. Az esetek kormányzati kezelése és kommunikációja pedig mintha mit sem változott volna az 1986-os csernobili katasztrófa óta. Pedig az oroszok a kivitelezői Paks2-nek is, ami igencsak riasztóan hangzik a fentiek fényében. Holoda Attila energetikai szakértővel beszélgettünk.

 
Paksi atomerőmű
 

Egy évvel ezelőtt tüntetett először a klímaváltozásért a 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg. Mozgalma azóta a legnagyobbá nőtte ki magát, és sikerrel hívta fel a figyelmet a klímaváltozás súlyosságára. Különösen az Európai Unió fejlettebb országaiban egyre inkább tudatosul a vezetőkben, hogy sürgős lépésekre van szükség. Hogy miért, azt ma már mindenki tapasztalja: az elmúlt nyolc év átlagához képest háromszor annyi erdőtűz volt idén, és itt, Magyarországon is már több hőhullám volt a nyáron. Bart István klímaszakértőt kérdeztük.

 
Greta Thunberg egy tüntetésen
 

Beérett Trump kereskedelmi háborúja Kínával, az Európai Unióval, Mexikóval és Kanadával s ezt már ő maga is érzékeli: a gazdaság kilátása nem biztató. Egyre többen recessziót kiáltanak. Vajon tényleg lesz? Az elnök is tart ettől, napok óta kommunikációs trükkökkel próbálja eltakarni a hibás gazdaságpolitikáját. A helyzet értékelésére kértük fel a konzervatív agytröszt, a Heritage Foundation kutatóját, az amerikai média népszerű elemzőjét, Joel Griffith-et. Csernyánszky Judit beszélgetett vele.

 
Trump
Pixabay
 

A hét fontos eseményeit Diószegi-Horváth Nórával (Mérce), Bíró Mariannával (Index) és Bolgár Györggyel beszéltük meg.

Hetes Stúdió
2019. augusztus 24. szombat 15:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes
Szerkesztő: Herskovits Eszter