„Klubrádió
Hetes Stúdió

Cserdi angyalai

2/08/2020 14:14

| Szerző: Klubrádió/pj

Négy évvel ezelőtt Váradi Júlia kolléganőnk ellátogatott Cserdibe. Ezt a riportot ismételtük meg most a Hetes Stúdióban, egy héttel azután, hogy a falu ikonikus polgármesterét, a "cserdi modell" kitalálójaként emlegetett Bogdán Lászlót eltemették.

 

2020. augusztus 01. Hetes Stúdió-részlet (2020.08.01. Váradi Júlia cserdi riportja 2016-ban)
10:35
00:00

"Bogdán Laci szerintem a falut nagyon jól vezeti, az emberekkel nagyon-nagyon tud bánni. Munkát ad az embereknek, a gyerekeket imádja, azonkívüli igazi embernek tartom. A mai világban igazi embernek lenni nagyon nehéz dolog szerintem, legyen az viselkedés, bármilyen szemszögből, bármilyen helyzetben: emberekkel való bánásmód, tiszteletadás. Ugyanúgy megadja az ötéves kislánynak, mint mondjuk a 68-70 éves öreg néninek vagy bácsinak a tiszteletet. (...) Ő tesz a cigányságért. Amit mond, azt meg is teszi. Hát itt az embereknek is munkát ad."

Mivel foglalkaznak a kisgyerekek a faluban? Hogyan készül a speciális cserdi lecsó, mely helyben termelt zöldségekből készül? Miből élnek a cserdiek? Hogyan tanulták meg a zöldségtermesztést? Milyennek látták Bogdán Lászlót? Hogyan alakult át a 420 fős falu az évek során? Hogyan kaptak lehetőséget a helyiek a falu vezetőjétől? Mi lett a bűnözéssel? Hogyan szűnt meg a lopás a faluban? Cserdi nők mondták el válaszaikat a fenti kérdésekre.

Majd a Cserdi angyalai díj átadásába hallgathatunk be, négy lány kapta meg ezt a kitüntetést 2016-ban. A díjat Bogdán László találta ki olyan fiatal lányoknak, akik jól tanulnak, jó a magatartásuk és tesznek valamit a közéletben; a riportban djazott lányok például hajléktalanoknak segítettek és adományokat osztottak a faluban. A Cserdi angyalai programot azért találta ki az egykori polgármester, hogy ledöntse azokat a sztereotípiákat, melyek szerint a 12 éves cigány lányok már szülnek. Mióta Bogdán vezeti a falut, ilyen nem történt a településen.

A kitüntetéssel pénz is jár, ami egyfajta ösztöndíj program: 12.500 Ft-ot vihettek haza havonta, ami évi 150.000 Ft, ebben a közegben ez hatalmas pénznek számít. Ezt egy baráti kör finanszírozza, akik ezzel szeretnék ösztönözni a társadalmi felzárkózást. Ezek a kis angyalok példaként szolgálhatnak, nemcsak a falubélieknek, hanem mások számára is, a sztereotípiák ledöntésén munkálkodnak azzal, ahogy viselkednek. De az egész falu életét megváltoztathatja ez a négy lány - vizionálta a faluvezető.

"Én sokkal nehezebb helyzetben nőttem fel. Én nem tudtam semmire vinni. A polgármesteri címet úgy adták nekem, azt bármikor elvehetik, Én azt gondolom, hogy adtam a hazámnak egy új érzést. Ma Magyarországon a cigányságot egészen máshogy ítélik meg, amióta megszólaltunk. Nagyon sok orgánumban megjelentem, egy új hangot adtunk a cigányságnak. Lehet, hogy ez a csoda." - mondta Bogdán László.

A Klubrádióban utoljára 2020. április 30-án beszélgettünk Bogdán Lászlóval, az alábbi videóban meghallgathatja ezt az egyik reggeli beszélgetést is.

Iratkozzon fel YouTube csatornánkra!

FELIRATKOZOM:

Váradi Júlia 2016-ban készített cserdi riportja a Hetes Stúdió 2020. augusztus 1-kei adásában hangzott el, a fenti lejátszás gomb megnyomásával meghallgatható.