„Klubrádió
Megbeszéljük...

Csepeli szerint már nem térhet vissza a kegyelmi botrány előtti állapot a Fidesz számára

23/04/2024 19:38

| Szerző: Klubrádió

Januárig úgy tűnt, hogy a Fidesz mindent megszerzett, és legfeljebb egy nagy külpolitikai változás ingathatja meg a helyzetét, azonban Csepeli György úgy véli, a kegyelmi botrány annyira megingatta a rendszer alapjait, hogy megnyílt egy rés, és ebbe nyomult be Magyar Péter. A szociálpszichológus szerint bár Orbán Viktor nyilván azt hiszi, hogy visszaállhat a korábbi állapot, ezen már túl vagyunk. Arról is beszélt, hogy Magyar Péter esetében vadonatúj jelenséggel állunk szemben.

2024. április 23. Megbeszéljük / részlet, Csepeli György (24.04.23.)
11:31
00:00

Csepeli György szociálpszichológus, professor emeritus az Index portálra írt nemrég egy cikket „Előrehozott advent” címmel – Magyar Péterről. Elmondta, éppen a Klubrádióban Bolgár György beszélgetését hallgatta Magyarral, és az megerősítette meggyőződésében, hogy itt valami vadonatúj jelenség lépett fel (amilyen a rendszerváltás előtt értelemszerűen nem lehetett, de utána sem), és ennek próbált a mélyére pillantani.

Abban nincs sok új, amit mond, az az új Magyar Péterben, ahogy mondja, valamint a nyelvezete – vélekedett. Olyan szavakat használ, mint bárki, remekül megérteti magát például a gyulai piacon vagy Sarkadon, és teljesen szokatlan ez a hang a mai magyar politikai közbeszédben. Yuppie megjelenése van, és ez teljes ellentéte annak, amit a kipcsak mentalitású politikusok magukra öltenek, amikor például gumicsizmában vannak, disznóvágáshoz öltöznek, de ez a kontraszt nem bántó.

Szerinte látszik Magyar Péteren, hogy nem hazudik, ehhez felidézett egy nyelvfilozófiai kutatást, amely leírja, hogy melyek azok a beszédjegyek, amelyek alapján valaki hiteles. Magyar Péter csak arról beszél, ami számára lényeges, nem használ kétértelmű szavakat, mindig a helyzetnek megfelelően kommunikál, ezzel létrehoz egy kooperatív légkört, és ez az, ami döntő.

Cikkében azt írta: Magyar Péter elkezdett egy nagyon hosszú menetelést, amely elképesztő erőpróbát jelent számára, és nem lehet tudni, hogy kibírja-e. Lesz az anyák napi tüntetés Debrecenben, a nagygyűlés a választás előtt, ezek lesznek a döntő lépések, de egyelőre tartja magát. Azért is, mert a kormánypárt „teljesen meg van zavarodva” Csepeli György szerint. Azt mondta, a kormányoldal által Magyarra uszított „zsoldosok” elképesztően alacsony szellemi színvonalon működnek, valószínűleg alacsonyabbon, mint amit a közönségükről hisznek. Ráadásul az ellenzék is megzavarodott – tette hozzá, vagyis az segíti Magyar érvényesülését, hogy nincs vele szemben egységes védekező stratégia egyik oldalon sem.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyar Bálint szociológus, korábbi SZDSZ-es politikus, volt oktatási miniszter kivívta a tudományos világ elismerését, mint a maffiaállam teoretikusa, de az ellenzékből nem használták ezt a kifejezést, Magyar Péter volt az első, aki igen. Hozzátette, nem kell feltétlenül a Fideszből jönnie annak, aki ezt a szót használja, Magyar jól találta meg az általa használt fogalmakat. Annak idején Orbánék szájából a Fidesz is nagyon hatékony szó volt, de úgy tűnik, elvesztette fényét – fogalmazott.

Csepeli György hangsúlyozta: a kegyelmi botrány oly mértékig megingatta a rendszer alapjait, hogy megnyílt egy rés, és ebbe nyomult be Magyar Péter. Műsorvezetőnk felvetette, hogy visszatérhet-e a legalábbis januárig fennálló helyzet, amikor úgy tűnt, a Fidesz mindent megszerzett, és legfeljebb egy nagy külpolitikai változás ingathatja meg a stabil helyzetét. A szociálpszichológus szerint nem, bár Orbán Viktor nyilván azt hiszi, hogy igen. Úgy véli, ez már az a helyzet, amit az angol ’point of no return’-nek hív, ahonnan nincs visszatérés. Ugyanakkor hangsúlyozta, ez a dolog június 9-én, a választásokon válhat nyilvánvalóvá.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük...
2024. április 23., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György