„Klubrádió
Esti gyors

Csend az Operaházban, a vírus erősebb

22/09/2020 22:03

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Többen megbetegedtek, ezért október közepéig zárva tart az Operaház. Papíron szépnek tűnt a járvány elleni védelem, de nem volt sikeres.

2020. szeptember 22. Esti gyors - részlet 20.09.22. Bárány Balázs
05:08
00:00

Közegészségügyi ellenőrzést kért az országos tiszti főorvostól az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete, mert alig kezdődött el az évad, jöttek a megbetegedések. Amint Bárány Balázs elnök az Esti gyorsban elmondta, szerettek volna segíteni a vezetőknek, javasolták, hogy szüneteltessék egy időre az előadásokat és a próbákat. Az opera természeténél fogva a maszkviselés nem tarható be, sőt a távolságtartás is nehezen oldható meg. Papíron mindent megígért a főigazgató, szépnek is tűnt az intézkedéscsomag, csakhogy a valóságban ebből vajmi kevés valósult meg.

Az egészségügyi ellenőrzés után azért történt valami, például az évadnyitó társulati ülést az Erkel Színház épülete helyett szabad téren tartották, de a próbákat nem lehetett az elvárások szerint megszervezni, az Operaház vezetése belátta, hogy sajnos be kell zárni a kapukat.

Akik időközben megbetegedtek, Bárány Balázs információi szerint rendben vannak. Amíg voltak előadások, addig a gyanús esetekben a színház teszteket végeztetett, a szünet kihirdetése óta nincs ilyen. A szakszervezet szeretné elérni, hogy most is állják a teszt költségét azoknál, akik maguk kérik, mert fertőzött kolléga közelében dolgoztak.

Az, hogy elmaradnak előadások, nem okozhat végzetes anyagi kárt az intézménynek a szakszervezeti elnök szerint. Az Operaház ugyanis túlnyomó részt költségvetési pénzből működik. A jegybevétel aránya csekély. Így arra sincs indok, hogy a dolgozók a leállás alatt mondjuk ne kapjanak fizetést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Esti gyors
2020.09.22. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János