„Klubrádió
Esti gyors

Cseh Katalin: Várhelyi kibújt a kérdések alól

15/11/2019 07:52

| Szerző: Klubrádió

Nem foglalt állást a jogállamiság védelmében, nem határolódott el a Fidesz-kormány politikai irányvonalától Várhelyi Olivér európai uniós biztosjelölt, így nem is szavazták meg első körben – mondta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

2019. november 14. Esti gyors / részlet, Cseh Katalin (19.11.14.)
04:41
00:00
Nem ment át a bővítési biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Bizottság tagjává váláshoz szükséges meghallgatás első fordulóján. Írásbeli pótkérdéseket kap, ugyanis az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai egyelőre nem tudtak megállapodni a csütörtökön meghallgatott magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásáról – jelentette be az EP szóvivője.  

Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét kérdeztük, aki azt mondta: Várhelyi Olivér a háromórás meghallgatáson egyszer sem tudta kihasználni a lehetőséget, hogy megválaszolja azokat a kérdéseket, amelyeket az Orbán-kormányról kapott, az összes kérdés alól kibújt. Nem mondta, hogy elhatárolódik az Orbán-kormány diplomáciai irányától, nem foglalt állást a jogállamiság védelmében, és ez az Európai Parlamentnek nem volt elég.

Legalábbis egyértelmű állásfoglalást kellett volna tennie arról, hogy például nem fog gyanús külföldi diktátoroknak segítséget nyújtani Orbán megbízásából (türk tanács). Szakmailag felkészült, hozzáértő diplomata benyomását keltette, de az EP elvárja a jogállam melletti határozott kiállást, ez pedig a bővítési biztos pozíciójában különösen fontos.

A 24.hu beszámolójában azt írta: Várhelyi Olivértől a képviselők garanciákat kértek, hogy Orbán Viktortól függetlenül dolgozik majd biztosként, amire ő csak azt ismételgette, hogy a munkájába senki sem szólhat bele, és számára az uniós irányvonal az uralkodó. Az Orbán-kormány eredetileg Trócsányi László volt igazságügyi minisztert jelölte uniós biztosnak, de a jogász a többi között ügyvédi irodájának Paks II.-vel kapcsolatos megbízása, összeférhetetlenség miatt már egy korábbi fordulóban elbukott.

 
Cseh Katalin (kép: Facebook)
 
 


Cseh Katalint kérdeztük arról is, hogy az amerikai kongresszushoz fordult a magyar jogállamiság kérdéseiben, 18 területről tájékoztatja az amerikaiakat. Azt mondta: az EP kongresszusi testvérbizottságának tagjaként írt egy levelet egy meghallgatás elé, amelyen a NATO-tagállamokban tapasztalható jogállami problémákat tárgyalták, Magyarországról Lengyelországgal együtt volt szó.

Ebben a levélben tájékoztatta a kongresszust "a Fidesz hazugságairól", mert a jogállami normák megsértése a nemzetközi közösségre tartozik, a szövetségeseknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a Fidesz kettős beszédet folytat itthon mást mond, mint külföldön. Ha ezt Orbán Viktor szégyelli, akkor nem kellene ilyen törvényeket hozni, lehet máshogy kormányozni. A kormánymédiából érkező hazaárulózás szerinte teljesen alaptalan rágalomhadjárat, "idegesek, dühösek, vagdalkoznak", ő annyit mondott, hogy az Egyesült Államok kongresszusa és a NATO figyeljen oda a jogállamiság helyzetére Magyarországon, az amerikaiak budapesti nagykövete ne legyen ennyire jóban a magyar kormánnyal az orosz és török kapcsolat mellett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Cseh Katalin/Facebook

Esti gyors
2019. november 14., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia