„Klubrádió
Reggeli gyors

Cseh Katalin: A kormány Európából csak a pénzt szereti, amit el lehet lopni

17/01/2020 10:48

| Szerző: Klubrádió

Cseh Katalinék azt szeretnék elérni, hogy a költségvetésben erősebb kontrollt gyakorolhasson az Európai Bizottság, tehát ahol nincs független bíróság, ahol tönkreteszik a jogállamot, ahol lopnak, ott ne a kormány ossza a pénzt.

2020. január 17. Reggeli gyors / részlet, Cseh Katalin (20.01.17.)
08:18
00:00

Kimondta az Európai Parlament, hogy Magyarországon és Lengyelországban romlott a jogállamiság helyzete. Az erről szóló döntést az EP nagy többséggel hozta meg csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén, 441 képviselő igennel, 178 nemmel szavazott és 78-an tartózkodtak. Azt is tartalmazza az állásfoglalás, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal folytatott uniós egyeztetések még nem vezettek eredményre az Unió alapértékeknek tiszteletben tartása terén. Ezért több javaslatot is megfogalmaztak. 

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a Reggeli gyorsban azt mondta, pont azért készítették ezt a beadványt, hogy legyen értelme meghallgatásokat tartani, hiszen jelenleg az Európai Tanácsban Orbán Viktor kormányfő és szövetségesei blokkolják az eljárást. De az EP-ben a többség egyértelműen kiáll a jogállamiság védelme mellett és olyan lehetőségeket követel Ursula von der Leyentől, hogy végre értelmük is legyen ezeknek az eljárásoknak. Bízik benne, hogy a bizottság elnöke ki is dolgozza ezeket.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő nem vesz részt ezen a vitán, mert túl körülményesnek tartja a 7-es cikk szerinti eljárást, sokkal konkrétabb lépésekre lenne szükség. Cseh Katalin azt mondta: mindenki a legjobb lelkiismerete szerint dönt, de ő úgy gondolja, hogy magyar képviselőként kevés fontosabb ügy van, mint ami Magyarországról szól, ő kötelességének érezte, hogy kiálljon jogállamiság védelme mellett. De az is igaz, amit Ujhelyi mond, tényleg kellenek más lépések. Ő is azért küzd, hogy a kormány kezéből kivegyék a lopás lehetőségét, de a pénzeket megőrizzék.

Jelenleg ennek nincs meg a feltétele, pont ezért félő az, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemre szánt uniós pénzek nem a jó célra jutnak, hanem továbbra is Mészáros Lőrinc és társai zsebét mélyítik. Azt szeretnék elérni, hogy a költségvetésben erősebb kontrollt gyakorolhasson az Európai Bizottság, tehát ahol nincs független bíróság, ahol tönkreteszik a jogállamot, ahol lopnak, ott ne a kormány ossza a pénzt, hanem az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak, az emberekhez jusson el a támogatás.

A magyar kormány megérzi ezt az állásfoglalást? Cseh Katalin szerint a magyar kormány Európából egyetlen dolgot szeret, a pénzt, amit el lehet lopni. Ezért pont a pénztárcáján keresztül lehet elérni, hogy Orbán Viktor abbahagyja a jogsértést. Ő nem Magyarországot akarja megbüntetni, azért küzd, hogy a magyar állampolgárok jogai biztosítva legyenek.

A momentumos politikus szerint Európában Orbán Viktor pária, a saját frakciója is túlnyomó többségében megszavazta ezt a jelentést, a magyar kormányfő így már nem tud érdeket érvényesíteni. Így, ha nem vonja vissza a kifogásolt törvényeket, nagyon nehéz helyzetbe kerül az ország. Cseh Katalin nem ezt szeretné, hanem azt, hogy kormányozzon európai módra.

Úgy fogalmazott: feszült volt az ülés, sok képviselő megdöbbent, hogy Orbán Viktor miért nem a magyarok érdekében kormányoz, felháborodtak, hogy EU-s pénzek milliárdjai áramlanak Magyarországra és Orbán Viktor haverjainál kötnek ki, miközben a magyar miniszterelnök csak "gyalázza és szidja" az Európai Uniót. Cseh Katalin azt szeretné, hogy az Európai Tanács álljon a sarkára, mert felháborító, hogy Orbán és szövetségesei megvétóznák a költségvetést, ha jogállamisági garanciákat vezetnének be.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. január 17., péntek 07.20
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert